У Новој Вароши одлуком општине само ћирилица

Графит у Београду
Графит у Београду

Скупштина општине Нова Варош одлучила да се као обавезно писмо у тој општини користи ћирилица. Писмо с таквом одлуком послато је на адресе јавних предузећа, установа и општинских служби у Новој Вароши.

Обавезују се сва јавна предузећа, установе, службе и друге институције чији је оснивач општина Нова Варош да убудуће приликом писања својих аката и обраћања грађанима поштују Устав Републике Србије и користе ћирилично писмо, увек где је то изводљиво„, пише у закључку СО Нова Варош.

Посебним закључком обавезано је Јавно комунално предузеће „3. септембар“ да рачуне грађанима за своје услуге исписује на ћирилици.

„Ако су Пошта, Електродистрибуција, па и друга јавна предузећа, заменила латинично писмо ћирилличним, зашто то не би учинили и комуналци који се годинама оглушују о прописе о службеној употреби писма. Не прихватамо изговор да то изискује велике трошкове“, рекао је новинарима Радивоје Бујишић, одборник групе грађана „Нови људи за Нову Варош“.

Та група грађана је у општинском парламенту била најупорнија у инсистирању да се елиминише латиница.

Једним од скупштинских закључака је сугерисано инспекцији да „провери да ли су натписи фирми на територији општине Нова Варош у складу са Уством и Законом, односно да ли су на ћириличном писму“.

Извор: Бета

Напиши коментар