Аргентина против глобалистичког коцепта


Киршнерова не штеди похвале за министра Аксела Кисилофа
Киршнерова не штеди похвале за министра Аксела Кисилофа

Одлука Буенос Ајреса о национализацији компаније ЈПФ усмерила је светске рефлекторе на ново лице – аргентинског заменика министра економије Аксела Кисилофа.

У Аргентини га славе као економисту који се клони носилаца глобализације 21. века, ватрено бранећи уверења да његова земља мора да пронађе сопствени пут развоја.

Поједини аналитичари га, с друге стране, карактеришу као ”запаљивог црвеног марксисту”, који прети приватним инвестицијама, док други указују да импулсивност и недостатак политичког искуства могу да га доведу до разлаза са председницом Кристином Киршнер и учине ”жртвеним јарцем”. 

У овом тренутку, међутим, ствари стоје сасвим другачије. Киршнерова не штеди похвале за министра из уског круга саветника, који је ватрено уверавао аргентински Конгрес да само ”морони” могу да играју по правилима шпанског Репсола, који је доскора држао ЈПФ.

Бивши лидер Кампоре, подмлатка перонистичке партије повезане са председниковим сином Максимом Киршнером, Кисилоф се залаже за локална улагања. Сматрају га архитектом концепта спасавања Аргентине од транснационалних група, које, како он истиче, ”не мисле на аргентинске раднике”.

Присталица учења британског економисте Џона Мејнарда Кејнса, о интервенцији државе у стимулисању економског раста у време кризе, Кисилоф је уверавао сенаторе да експанзија Аргентине, друге највеће латиноамеричке привреде, лежи управо у владиној политици.

Када дође до дубоке кризе, најгоре је мислити да је држава лоша, да је она проблем. Држава је решење. У време рецесије и економске кризе, држава постаје кључни актер у обнови тражње и производње„, сматра Кисилоф, који је 2009. био кључна фигура и у национализацији аргентинске авионске компаније од Шпанаца.

Откако је Кисилоф заузео значајно место у креирању аргентинске економије, Буенос Ајрес је повећао увозне рестрикције, омогућио влади већи приступ резервама и ограничио приступ страној валути.

Извор: Б92


Напиши коментар