Десет компанија које контролишу све


Ствара се представа да имамо "избор" уствари су власници исти
Ствара се представа да имамо "избор" уствари су власници исти

Већину производа које данас купујемо контролише у свом власништву тек неколико најјачих светских компанија, пише Businessinsider.

Та појава се назива „Илузија избора“ и говори о томе да потрошачи зависе од највећих играча, а прави потрошачки избор заправо и не постоји.

Чини се да су све велике компаније на неки начин повезане, или преко власништва или преко партнерства или на бројне друге начине. 

Тако компанија Унилевер производи све од Дав сапуна па до Клондајк чоколадица. Нестле поседује велик удео у Лореалу који са друге стране опет има уделе у великом броју козметичких компанија али и у Дизелу, популарном бренду одеће.

Графика показује да невероватну количини брендова заправо „држи“ свега десет корпорација – Кока-Кола, Пепсико, Џенерал Милс, Келогс, Марс, Унилевер, Џонсон и Џонсон, Проктер и Гембл, Нестле и Крафт.

Упркос широком броју производа и марки који су данас доступни потрошачима чини се да су сви они у рукама неколико највећих играча који контролишу већину производа које купујемо.

Извор: Businessinsider


Напиши коментар