Манастир Св. Спаса из 1390. године


Ради ове цркве, коју фратри на силу отеше, борили су се дуго православни Цетињани
Ради ове цркве, коју фратри на силу отеше, борили су се дуго православни Цетињани

На падинама Динаре, на средини села Цетина, налазе се развалине старе цркве Св. Спаса коју је пре шест векова подигао босански краљ Твртко, тамошњим Србима да му чувају границу његове државе.

Та црква је озидана 1390. године, само годину дана после Косовске битке. Значи, Твртко је осетио опасност најезде Турака са истока, али и са запада од Мађара, па је своје границе према западу кроз те цркве утврђивао против Мађара који су тада владали Хрватском и освајали туђе земље да би имали Јадранско море. По доласку Турака у ове крајеве црква је била спаљена, али камени зидови нису могли изгорети. Тако се тај Српски народ кроз дуге векове ропства, сакупљао сваке године на Спасов дан у те зидине, ту су се молили, плакали и певали, надали се бољим данима и чекали слободу, да ли ће некад доћи, и тако је време текло вековима све до наших дана, када је пре Другог Светског рата негде 1937. или ‘38 године сазидан велелепни храм Св. Спаса на самом извору реке Цетине. Тако је и село Цетина добило своју парохију.

Ово је без сваке сумње она црква, коју 1512. Турци разорише, а чије се рушевине још и данас виде на врелу Цетине, и које је храм Вазнесеније Господње, а коју зову данас ‘св. Спас’. Ради ове цркве, коју фратри на силу отеше, борили су се дуго православни Цетињани, док исти фратри не измамише у априлу 1699. проведиторски декрет, да тобоже они имају право на ону порушену цркву, а не православни. Силни се православни Цетињани морадоше покорити, премда су свјесни они и данас, да је то њихова црква, коју ће они прије или послије морати добити за православље.

Данас се у хрватској литератури најчешће наводи да је ту цркву саградио цетински жупан Гастика (негде и Гостиха) у деветом веку, што је као што видимо историјски фалсификат каквих је пуна хрватска историја, наравно увек на штету Срба и српске имовине.


Напиши коментар