Наша памет: Струјом чисти коров са њива


Станковић је свој научноистраживачки рад углавном усмерио на проблеме у вези са загађењем животне средине
Станковић је свој научноистраживачки рад углавном усмерио на проблеме у вези са загађењем животне средине

Милош Станковић (27) за своје изуме добио око 80 међународних признања. Патентирао изум који уместо хемикалија користи струју високог напона

Млади научник из Земуна Милош Станковић (27) на путу је да својим најновијим еколошким проналаском направи револуцију у пољопривреди. Патентирао је изум којим се, на основу регулације високог напона, уништавају коров и друге штетне биљке.

Прошлог месеца за свој научни рад добио је многобројна међународна признања на највишим научним скуповима. На Међународном сајму проналазака и иновационих технологија „Архимед 2012“, у Москви, добио је навише признање – „Златни орден“ за креативност. Истовремено, Институт за иновације из Ирана доделио му је награду за најбољи проналазак.

Мој проналазак којим се селективно уништавају само штетни делови биљака, као и коров и амброзија, оцењен је заиста високо – каже Станковић.

Предност овог уређаја у односу на хемијске супстанце је у томе што је јефтинији, а што је још битније, човекова околина се неће загађивати.

Млади научник је за свој целокупни научноистраживачки рад добио и велико признање од руске Међународне академије наука, која га је примила као свог редовног члана. Том приликом, осим титуле академика, старије руске колеге су му уручиле повељу и одликовале га орденом „Витез науке“.

Станковић је свој научноистраживачки рад углавном усмерио на проблеме у вези са загађењем животне средине. Патентирао је партикуларни електростатички филтер који се уграђује у моторна возила и електростатички пречистач за отклањање аерозагађења у фабричким постројењима. Два научна рада су му објављена у међународним часописима, где доказује да се течност може пречистити уз помоћ притиска.

Током своје десетогодишње каријере овај Земунац је добио више од осамдесет међународних признања, а на московском „Архимеду“ награде за еколошке патенте освајао је 2005, 2008. и 2010. године.

Ауспух га прославио

Светску славу, награде и многобројна признања Милош Станковић је стекао захваљујући патенту еко-ауспуха.

Проналазак се уграђује у моторна возила на крају издувне гране. Његовом применом апсорбује се угљен-диоксид, гас који је један од највећих узрочника ефекта стаклене баште. Филтер који се налази у лонцу ауспуха може лако и практично да се замени – каже Станковић, и објашњава да искоришћени апсорбери који се налазе у филтеру могу да се употребе као ђубриво или у фабрици за производњу цемента.

Извор: Вечерње Новости


Напиши коментар