Станимировић: Срби у Хрватској су грађани другог реда


Хрватска: Полиција односни тело српског старца након увиђаја
Хрватска: Полиција врши увиђај на месту свирепог убиства

У Хрватску се вратило око 70.000 Срба који су у тој земљи грађани другог реда, изјавио је председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Војислав Станимировић.

“Повратак Срба у Хрватску релативно је слаб и демотивишући. Они који би се вратили, којима су обновљене куће, не могу да нађу посао и начине како да преживе, нарочито када је реч о млађим генерацијама”, рекао је Станимировић, који је и посланик у Хрватском сабору.

Он је навео да је убиство Србина у Хрватској пре три дана, које је једно у непрегледном низу убистава српских повратника од завршетка рата, само још једном показало како Срби живе у земљи која је на корак до ЕУ. 

Реално на терену има око 70.000 повратника, а статистички бројеви прелазе 130.000. Овакви догађаји не иду на руку људима који би се вратили на своја огњишта, јер страхују за своју безбедност”, каже Станимировић.

Безбедносну ситуација у односу на пре пет или 10 година, Станимировић оцењује много бољом, али наглашава да откривање починицала злочина над Србима иде веома тешко мада, када се то догоди, следе санкције.

Очекујемо да ће Европа од Хрватске тражити више бриге за српске повратнике, јер ако стање остане као што је сада, наш народ се у Хрватској мало чему добром може надати”, упозорава Станимировић, оценивши да мониторинг Поглавља 23 – правосуђе и људска права може много тога да поправи.

Извор: вести онлине


Напиши коментар