Ћорсокак западног света


Ради позитивог развоја потребно је обновити политичку класу: тајкуни морају да уступе место људима који се брину јавном добру
Ради позитивог развоја потребно је обновити политичку класу: тајкуни морају да уступе место људима који се брину јавном добру

Да би западни свет изашао из такозваног ћорсокака у којем се нашао морао би да одустане од америчког технократског модела државе и обрати пажњу на основне вредности сваке државе, мисли Иван Бљо, угледан политичар из Француске. Он је недавно представио извештај за више чиновнике француског управног система. Ево неких теза из његовог извештаја.

Амерички утицај дубоко је ушао у медије. У данашње време основне теме су заштита диверсификације, одбијање патриотизма који се сматра национализмом, политика отворених врата у односу на емигранте, религија „Људских Права“ која је заменила морална правила и нашу традиционалну вероисповест – све је то стигло код нас из Америке. 

Друго: Данас државним механизмом доминирају технократе. Државна реформа скоро никако не може бити спроведена уз иницијативу саме државе, потребан јој је спољашни фактор, то јест народ. Најбољи начин за борбу против технократије је директна демократија. Фали нам страно искуство, али као најпознати пример имамо Швајцарску. Држава мора да служи народу, а не обрнуто!

Основ управног система у Француској јесте Академија државне цлужбе. У САД то су пословни кругови из којих, на пример, долазе амерички амбасадори. Највећа управна школа у Русији јесте ФСБ. Људи су навикли да критикују ту установу, али морамо да истакнемо да силовици (људи везани за војску, безбедност и заштиту јавног реда) имају пуно више морала и патриотизма него, рецимо, Јељцинови тајкуни. То су војна лица, а војно лице је дефинитивно већи патриота и више је способно да се жртвује него грађанско лице. Владимир Путин заједно са његовом патриотском странком „Јединствена Русија“ свргнуо је тајкунску владу у Русији. Због тога је Путин често демонизован у западним медијима.

Национални идентитет се одређује уз помоћ четири чиниоца: територијалног или географског, политичког, национално-етничког или културног, религијског. Де Гол, који се разумео у те ствари, говорио је да је Француска европска бела држава хришћанске вероисповести, са грчко-римском културом, где се говори језик романске групе. Данас се тако не сме говорити због политичке коректности.

Вероватно ће крај тајкунске власти бити везан за проширење економске и безбедносне кризе, кризе идентитета, раст државног дуга, повећање незапослености и масовне имиграције. Али ради позитивог развоја потребно је обновити политичку класу: тајкуни морају да уступе место људима који се брину јавном добру. Еволуција менталитета је неизбежна и већ је почела, поготово међу омладином. Такође је потребно променити управне институте и ојачати елементе директне демократије.

Извор: Голос России


Напиши коментар