За злочине у Олуји нико није осуђен


Хрватски војници пуцају на српске цивиле који леже на земљи (са видео снимка)
Хрватски војници пуцају на српске цивиле који леже на земљи (са видео снимка)

До сада нико није осуђен за кривична дела ратног злочина почињених над Србима за време и након Олује, истичу 22 невладине организације из Хрватске.

„Поводом данашње жалбене расправе пред Међународним кривичном судом за ратне злочине у бившој Југославији (МКСЈ) у предмету Анте Готовине и Младена Маркача, желимо још једном упозорити хрватску јавност на тешко наслеђе непроцесуираних злочина почињених за време и непосредно након Олује“, истиче се у саопштењу. 

Подсећа се на истраживања која је провео Хрватски хелсиншки одбор по којима је у августу и септембру 1995. године, за време и након завршетка војних дејстава у бившој Републици Српској Крајини, убијено скоро 700 цивила (410 у Далмацији и Лици и 270 на Банији и Кордуну), а спаљено више од 22.000 кућа.

Хрватску је тада напустило више од 150.000 њених дотадашњих становника, углавном Срба. Њихов повратак био је отежан због неуспостављања мера безбедности и правне државе на тој територији, закаснелог процесуирања ратних злочина, неефикасних програма повратка и преспорих државних економских мера подстицања обнове.

Све то резултирало је трајним исељавањем српског становништва са петине хрватске територије у мери која има ефекте етничког чишћења, истичу НВО. Потписници саопштења, међу којима су водеће организације за заштиту људских права, подсећају на неке познате, а непроцесуиране злочине и још једном апелују на неподношљиво ситуацију у којој породице побијених које су тужиле Хрватску, тражећи накнаду штете, живе и даље под претњом присилне наплате судских трошкова.

Протест Крајишника
Протест Крајишника

За време Олује 6. августа 1995. у месту Голубић крај Книна убијено је најмање 10 цивила. Ти злочини нису процесуирани, као ни убиства најмање петоро цивила у Мокром Пољу код Книна, која су започела 6. августа и наставила се након завршетка војних дејстава.

Између 7. и 8. августа 1995. године, у нападима на избегличку колону између Глине и Двора, погинуло је неколико десетина цивила с подручја општина Глина, Топуско, Вргинмост и Војнић – ни ти злочини нису процесуирани. Исто је и са злочинима у месту Комић код Коренице у Лици где је 12. августа 1995. убијено је деветоро цивила. У селу Грубори код Книна 25. августа убијено је шест цивила. Након систематског прикривања злочина о чему се сведочило и у Хагу, жупанијско тужилаштво у Загребу подигло је 15. децембра 2010. године оптужницу против три припадника полицијских снага због ратног злочина против цивилног становништва. Суђење је почело, а један од оптужених је још у пролеће нађен обешен у шуми код Книна, па се нагађа да ли се убио или су га убили да не прича о злочину.

У селу Гошићи код Кистања убијено је седам цивила. Задарско тужилаштво подигло је оптужницу 1996. али због недостатка чврстих доказа поступак је враћен у стадијум истраге против непознатих починилаца. За време Олује па до краја 1995. године у селу Кијани код Грачаца регистровано је 14 убијених цивила, међу којима девет жена. Злочини нису процесуирани.

У селу Вариводе код Книна 28. септембра убијено је деветоро цивила. За злочин је осумњичено шест припадника хрватских полицијских снага, али након поступка пред жупанијским судом у Задру и поновљеног суђења на Жупанијском суду у Шибенику, оптужени су ослобођени кривње, чиме је истрага враћена на почетак, против непознатих починилаца. Ни осам година након завршеног поступка пред шибенским судом нема нових информација и прогона убица, истичу НВО у писму.

Извор: Тањуг


Напиши коментар