Конузин: Време за Србију и Русију


Конузин је рекао да крајем ове године треба да почне изградња српске деонице гасовода "Јужни ток"
Конузин је рекао да крајем ове године треба да почне изградња српске деонице гасовода „Јужни ток“

Србија и Русија се тренутно налазе у новој етапи политичког циклуса, каже амбасадор Русије у Србији Александар Конузин.

Он је указао на веома добре резултате у трговинско-економској и инвестиционој сарадњи две земље који додатно могу бити проширени.

У Русији је именован нови председник, а недавно је формирана и нова Влада, а такође је у Србији изабран нови председник и у току су консултације око формирања Владе. То се дешава у тренутку када су односи Србије и Русије достигли највиши историјски ниво“, рекао је. 

Руске инвестиције у Србији су достигле око 2,5 милијарде долара, а ове године очекујемо да ће доћи до реализације највећих економских пројеката у Србији у који улажу руске компаније, нагласио је Конузин.

Он је додао да крајем ове године треба да почне изградња српске деонице гасовода „Јужни ток“, а „близу смо потписивања и споразума о руском кредиту од 800 милиона долара за модернизацију српске железнице„.

Очекује се да ће међусобна размена Србије и Русије ове године достићи ниво од пре кризе. Тражимо и нове могућности за проширење економске сарадње Србије и Русије и једна од таквих могућности је развој контаката између Србије и руских региона, као што су Курска, Краснодарска област, Татарстан и други, казао је амбасадор Русије.

Заменик министра економије Србије Јелена Марјановић је истакла да је за српску економију најбоље да успостави сарадњу са мањим регионима у Русији, где су веће шансе за успех наших предузећа, уместо да се као до сада наша привреда упућује на захтевније московско тржиште.

Обе стране су заинтересоване за развој економске сарадње и имамо неопходне ресурсе и механизме за побољшање те сарадње, рекао је он и додао да је спољнотрговинска размена између Србије и Русије један од приоритета економске сарадње, а размена пласман пољопривредних производа на руско тржиште је практично неограничен.

Конузин је указао да је српским произвођачима потребна подршка држава, али и оних који су укључени у организацију робне размене да би се ти производи што боље пласирали на руско тржиште.

Извор: Тањуг


Напиши коментар