Мајер: БиХ постоји само на папиру


Велике силе не занима интерес Брчко дистрикта, Српске ни целе БиХ
Велике силе не занима интерес Брчко дистрикта, Српске ни целе БиХ

Професор Универзитета за националну одбрану САД Стивен Мајер сматра да је распад БиХ неминован, јер је реч о „држави која постоји само на папиру“.

Мајер сматра да поделе између Федерације БиХ и Републике Српске расту и да би у интересу Срба било најбоље решење да се одвоје.

У једном моменту доћи ћемо и до формалног раздвајања, али искрено, не знам да кажем шта ће после тога да се деси. Могуће је да из тога произађе и независност бошњачке државе. „, рекао је Мајер „Гласу Српске“. 

Он је рекао да се то може десити “ за деценију, две или пет“ и додао да „са добром економском политиком мале политичке заједнице могу да успеју“.

Ако Црна Гора може да опстане као држава, онда би и бошњачка држава и Република Српска као држава могле да опстану. Наравно, то питање тражи одговор на питање да ли би РС требало да буде независна или да се везује за Србију?„, каже Мајер, који је и бивши аналитичар ЦИА за Балкан.

Он је оценио да су велике силе, Сједињене Америчке Државе, Француска и Велика Британија уназадиле политички развој на простору Балкана за 20 до 30 година, те додао да су Савет за провођење мира и ОХР постали бескорисни.

Све важније земље чланице Савета за примену мира – Америка, Енглеска, Турска – првенствено гледају сопствене интересе. Њих не занима интерес Брчко дистрикта, Српске ни целе БиХ, али ако међународна заједница жели да плаћа постојање ОХР-а, онда је све у реду“, рекао је Мајер.

Он је истакао да је све мање подршке представника међународне заједнице бошњачкој политици, те предвиђа да ће традиционални бошњачки политичари постати још више „изоловани и очајни“.

У бошњачком корпусу испливаће нови лидери. Генерално, мислим да ће доћи до још веће поделе међу етничким групама у БиХ. Биће потребно пуно храбрости и интелигенције да се нађе прави пут у таквим околностима, али тај пут мора да се пронађе без великог мешања међународних представника“, оценио је Мајер.

Извор: Тањуг


Напиши коментар