Минђуше пронађене у Смедереву припадале рођаки Немањића?


Осим грба Немањића, минђуше имају монограм М.П.А. што су иницијали Марије Палеолог, друге жене Стефана Дечанског
Осим грба Немањића, минђуше имају монограм М.П.А. што су иницијали Марије Палеолог, друге жене Стефана Дечанског

Археолози изненађени открићем гроба наследнице краљевске лозе у Смедеревској тврђави. На пронађеним наушницама монограм Марије Палеолог жене, Стефана Дечанског

Ово су прве претпоставке о тајанственој власница пара средњовековних минђуша нађених у њеној гробници које су пробудиле археологе али и машту заљубљеника у историју Србије.

Нико ко није био висока властелинка није могао да носи овакав накит, мисле археолози. 

Осим грба Немањића, минђуше имају монограм М.П.А. што су иницијали Марије Палеолог, друге жене Стефана Дечанског. Готово идентичне минђуше, са истим монограмом, нађене су између Прилепа и Велеса, и то су једина два пара минђуше са грбом династије нађена на овим просторима, каже археолог Дејан Радовановић, срећни проналазач вредног накита.

Минђуше с почетка 14. века су лунуластог типа, рађене у техници шупљег ливења. Свака је тешка по 2,35 грама. Минђуше су сада у Заводу за заштиту споменика, а након финог чишћења биће предате смедеревском музеју.

И остаци женског скелета налазе се у Заводу за заштиту споменика културе и убрзо ће бити послате на антрополошку анализу.

Пошто смо детаљније прегледали скелет, схватили смо да је могуће да је реч о женској особи ситније грађе, а не девојчици. Анализа, која ће потрајати неколико месеци, показаће пол и старост, узрок смрти, а биће урађена и ДНК анализа која би расветлила порекло власнице. По грбу, сигурно је реч о некоме ко има и родбинске везе са Немањићима, али није немогуће да је из куће деспота Бранковића – прича археолог Радовановић.

У прилог овим тврдњама иде и родослов две српске породице.

Син деспота Ђурђа Бранковића Лазар, који је и сам био српски деспот од 1456. до 1458. године, био је ожењен Јеленом Палеолог. У овом браку деспота Лазара и Јелене поново су се састале две линије које потичу од синова Стефана Немање.

Тома Палеолог, отац Јеленин је био чукунунук краља Србије Стефана Дечанског, и по тој линији је Јелена потомак Немањића, имала српске краљевске крви – прича Мирослав Лазић, кустос Смедеревског музеја. Такође, Лазар Бранковић, преко прабабе Милице, далеки је потомак старијег сина Стефана Немање – Вукана.

Иначе, грб Немањића, симбол српских краљева и српске државе, представљен двоглавим белим орлом, преузет је од византијског грба династије Палеолога.

Македонске минђуше

Готово исте минђуше нађене су у цркви посвећеној Пресветој Богородици у Ђуришту, југоисточно од Скопља, а откупљене су 1953. године за Археолошки музеј Скопља. За разлику од смедеревских, које су нешто мање, имају на чеоним странама један грб и један монограм, док смедеревске имају у пару грб и монограме. Сам рад смедеревских је прецизнији и боље су очуване.

Налазиште је случајно откривено

Неочекивано откриће могло је да доспе и у погрешне руке током многих прекопавања од 1981. године када је локалитет пронађен.

На само десетак сантиметара изнад гробнице и костију, у шуту сам пронашао кутију од ималина. То значи да је неко копао непосредно изнад, али вредно налазиште срећом је остало нетакнуто – каже Дејан Радовановић. Иначе, на овој локацији пронађене су до сада 122 гробнице.

Колико је стара црквица?

Гробница се, иначе, налази у новооткривеном објекту који не припада комплексу црквице из десетог века, што мења сва досадашња сазнања.

Могуће да је овде реч о још старијем објекту од црквице. Требаће додатна арехеолошка ископавања и истраживања, за шта су нам неопходна новчана средства, каже Верољуб Ранковић, директор Завода за заштиту споменика културе.

Једна група археолога верује да је баш на овом месту некада била Благовештенска црква у којој су похрањене мошти Светог Луке.

Извор: Вечерње Новости

Повезани текстови:

Пронађене минђуше са грбом Немањића


Напиши коментар