Ниш: Приказ Голготе на ранохришћанском саркофагу


Детаљ са саркофага
Детаљ са саркофага

На дечјем оловном саркофагу из IV века, који је пронађен 1962. године у ранохришћанској гробници у насељу Јагодинмала у Нишу, налази се један од најстаријих и у свету јединствен приказ голготског крста са људским фигурама које стоје на њему.

Тајну рељефа на саркофагу после пола века дешифровао је Миша Ракоција, доктор историје уметности и саветник Завода за заштиту споменика културе из Ниша, а откриће ће, поред осталог, бити представљено домаћој и светској јавности на предстојећем научном скупу „Ниш и Византија“ почетком јуна у Нишу. 

Прикупљајући материјал за књигу „Константинов град – ранохришћански Ниш“ приметио сам да рељефна декорација на саркофагу до данас није дешифрована и да симболи нису тачно растумачени, због чега овом открићу до данас није дат прави значај. Стручњаци из Београда који су проучавали саркофаг након његовог проналаска 1962. године занемарили су троугао од тачкица у који је пободен крст, што представља јасну симболику Голготе, места на којем је разапет Христ. Рељефна декорација са дечјег оловног саркофага сагледана као целина, осмишљена је у духу праочевог гроба – Голготе и Христовог распећа, симболише васкрсење, победу над смрћу и адом и нови живот – објашњава др Ракоција.

Најинтересантнији детаљ, упозорава Ракоција, свакако су две стојеће фигуре и дугим туникама на хоризонталном краку крста и трочлане бисте које се понављају шест пута на саркофагу.

У ранохришћанској уметности се могу наћи голубови који стоје на крсту, који су симболи апостола, али до сада у свету ни на једном месту није забележено да су апостоли приказани као стојеће људске фигуре. По томе је овај приказ голготског крста несумњиво јединствен у свету. Сведоци тријумфа васкрслог Христа, осим апостола, биле су и три жене које су такође приказане као трочлане бисте на рељефу крста. Било је покушаја да се раније три бисте опишу као три императора, али та теорија не стоји јер је немогуће разазнати ликове – објашњава др Ракоција.

Он каже да је дешифрована тајна нишког музеја од немерљивог значаја за историју ранохришћанске уметности.

У родном граду цара Константина средином ИВ века, када је настао овај саркофаг, хришћанство је било дубоко укорењено. Несумњиво је да је у саркофагу сахрањено дете неке угледне хришћанске породице, а не искључује се ни могућност да је у питању можда и нека царска породица коју је несрећни случај задесио на проласку кроз Ниш. Дете је сахрањено у репрезентативном оловном саркофагу који је откривен 1962. године у западном делу базилике са мартиријумом у нишком насељу Јагодинмала. Овде су чуване мошти и реликвије мученика по којима је Ниш у  IV веку био познат у хришћанском свету као град мученика – мартириополис и сахрањени знани епископи и угледни свештеници Наисуса – наводи др Ракоција.

Он сматра да преостало време до 2013. године треба усмерити на преиспитивање и комплетирање слике о првим хришћанима Ниша, којима ми, али и хришћанска Европа, дугујемо своје хришћанске корене. Ново сазнање објављено је већ у чланку др Ракоције у часопису Аустријске академије науке и уметности „Mitteilungen zur Christlichen Archäologie“.

Ранохришћанске гробнице

Директор Народног музеја Славиша Поповић каже да се припремају да у току године поставе изложбу о ранохришћанским гробницама у Јагодинмали које су јединствене у свету.
Након објављивања нових сазнања, саркофагу ће бити дат адекватан значај. Радује нас то ново сазнање јер се тиме потврђује да је Ниш прави културни центар – наводи Поповић.

Аутор: Бранко Јанаћковић
Извор: Блиц


Напиши коментар