СПЦ ће прогласити за светитеље убијене у Момишићима


Комисија је данас поднела извештај и предлог, а Сабор је једногласно усвојио
Комисија је данас поднела извештај и предлог, а Сабор је једногласно усвојио

Сабор Српске православне цркве одлучио је данас да у суботу, 19. маја, канонизује (прогласи за светитеље) двојицу свештеномученика и 40 ђака мученика, које су у 17. веку убили Турци у подгоричком насељу Момишићи.

Канонизација ће бити обављена на литургији у Храму светог Саве, у девет часова. Литургију ће служити партијарх српски Иринеј.
 Епископ бачки Иринеј рекао је данас новинарима у Патријаршији СПЦ у Београду да је комисија Сабора одлучила да двојицу свештеника учитеља и њихових 40 ђака, који су живи спаљени 1688. године у подгоричком насељу Момишићи, буду званично уврштени у диптихе светих.

Они су спаљени у знак одмазде због више пораза које је претрпела османлијска војска тих месеци од брдских племена, нарочито Куча.

Комисија је данас поднела извештај и предлог, а Сабор је једногласно усвојио, да се у уврсте у диптихе светих, каталог светих„, казао је епископ бачки.

Владика Иринеј је навео да свештеномученици и пострадали ђаци из Момишића одавно уживају локално поштовање, а да ће у суботу у Храму светог Саве у Београду званично бити канонизовани.

Извор:Бета


Напиши коментар