Богати за струју дугују милијарде


У ЕПС истичу да екипе за искључења струје заобилазе најугроженије грађане
У ЕПС истичу да екипе за искључења струје заобилазе најугроженије грађане

Највећи дужници за струју у Србији претходних година били су привредници, али сада у укупним обавезама према Електропривреди Србије све више учествују грађани.

Дуг за електричну енергију премашио је 90 милијарди динара, а међу неплатишама су најчешће најимућнији житељи.

На шалтерима електродистрибуција широм нашем земље ових дана су неуобичајене гужве. После опомена пред искључење због нагомиланих дугова за неплаћену струју, грађани се распитују о томе како да подмире рачуне. 

У ЕПС истичу да екипе за искључења струје заобилазе најугроженије грађане коју не подмирују своје обавезе, али да је и њих све више.

За најсиромашније дужнике, како најављују у електродистрибуцијама, припремају се нове олакшице. Тај документ биће припремљен до средине јуна, али ће његово усвајање морати да сачека нову владу.

Спискове за искључења правимо на основу висине и старости дуга, кажу у ЕПС-у и додају да су највећи проблем дугогодишњи дужници јер само 4,5 одсто неплатиша дугује чак 60 одсто свих потраживања.

А ко су ти богати?

Међу најбогатијим грађанима Србије, барем према пореским пријавама прихода, налазе се банкари, инжењери, лекари, али и – домаћице, студенти, пензионери…

Готово никада звучна имена. Како су се незапослени нашли на списку људи са највећим примањима у нашој земљи нико не може ни да наслути.

Још већи проблем је то што више пута најављивана контрола најимућнијих, оних који годинама измичу порезницима, увек – изостане.

Званично богатих у Србији ове године нешто је више од 20.115. Толико је пријава за годишњи порез на доходак грађана стигло у филијале Пореске управе. Већина обвезника је искористила право да не наводи своје занимање, а међу онима који јесу највише је – економиста, правника, инжењера, фармацеута, менаџера.

У Пореској управи су пре два месеца најавили да ће се све променити кад ове године проради Централни регистар. У њему ће бити сви обвезници, али и власници свих непокретности у земљи. Укрштањем пријављених прихода и поседа моћи ћемо да откријемо ко је годинама избегавао порез, наглашавали су порезници.

Тренутно, пореским обвезницима који у року не доставе своје пријаве или је уопште не поднесу пореским службама прети казна од 50.000 динара. Иста казна је предвиђена и за навођење нетачних података.

Чиме се баве

Прошле године је најплаћенији био један Новосађанин, непознатог занимања, који је за годину дана зарадио најмање 166 милиона динара. Уколико је рачуница тачна, сваког месеца је примао најмање 13,8 милиона динара. Иза њега је Београђанин, становник Савског венца, чија је основица 118,8 милиона динара. Он је сваког месеца могао да заради десет милиона динара. У кругу 100 најбогатијих је 69 Београђана. Само један има мање од 31 године. Њих 91 је старости између 31 и 60 година, док је осморо обвезника који корачају седмом деценијом живота.

Извор: Вечерње Новости


Напиши коментар