Државе Јужне Америке избацију мрежу УСАИД – а


Како ствари данас стоје, јужноамеричком регијом путем УСАИД-а Америка засигурно више неће да доминира
Како ствари данас стоје, јужноамеричком регијом путем УСАИД-а Америка засигурно више неће да доминира

Од свих досадашњих потеза које су заједно предузеле удружене државе Латинске Америке, избацивање америчког УСАИД-а можда је и најзначајнији. АЛБА (Боливаријанска Алијанса Народа Америке) и службено је издала проглас у коме се позива на одлазак УСАИД-а из свих држава чланица.

Сви који знају шта представља УСАИД, знаће о колико се озбиљном потезу ради. Многи ће да кажу да оно што САД није у стању подредити војно, то чини путем велике мреже тзв. невладиних организација и агенција које оперишу у готово свим земљама света. 

Подсетимо, америчка агенција УСАИД је основана 1961. са циљем „пружања руке помоћи људима у другим земљама који се боре за бољи живот, опорављају се од природних катастрофа или настоје да живе у слободној и демократској држави“. Или у конкретнијем преводу – УСАИД има примарни циљ да сваку државу подреди економским и политичким интересима САД-а, често кроз камуфлажу забринутости за људска права, слободу говора и слободу новинарства.

УСАИД годишње издваја милијарде у ове сврхе и поготово је активан у регионима које тек имплементирају пуну тржишну економију.

УСАИД је такође изузетно активан на простору бивше Југославије, нарочито у организовању невладиних организација, али и подобних медија.

Држава са високим нивоом активности УСАИД-а је држава с хроничним дефицитом суверенитета. Ако је икоме то јасно, онда је то јасно државама Латинске Америке. Највећи бразилски лист, Фолха де Сао Пауло , 2005. је директно оптужио УСАИД за уплитање у политички процес у земљи. Истакнуто је да су званичници УСАИД-а директно настојали да утичу на реформе које су погодовале десничарским странкама.

По питању рада УСАИД-а интензивно је писао амерички историчар Вилијам Блум у својој књизи „Убијање наде: америчке војне и ЦИА интервенције од Другог светског рата“.

Блум је притом констатовао : „Да бисте разумели америчку спољну политику, прво мора да вам буде јасна једна основна чињеница – америчка влада жели да доминира светом“.

Али, како ствари данас стоје, једном регијом путем УСАИД-а засигурно више неће да доминирају. Латиноамерички боливаријански блок постаје све снажнији у свом отпору и борби за повратак суверенитета и аутономије. Јужна Америка је дуги низ година била под апсолутном доминацијом САД-а, али, од кубанске револуције до данас све је израженији покрет отпора, поготово од када кормило Венецуеле преузима Хуго Чавез.

Избацивање УСАИД-а је велики ударац за спољну политику и интересе САД-а, али, у исто време тај потез је и важан показатељ да државе Латинске Америке јачају дословно свакога дана. Притом је солидарност кључна компонента одлучног наступа. Саме би се јако тешко носиле са снажним утицајем САД-а, али заједничким деловањем могу постићи пуно више. То смо видели и пре пар дана када је свргнут парагвајски председник Фернандо Луго – готово све земље Латинске Америке заједно су се супротставиле том чину и запретиле санкцијама против нове парагвајске десничарске власти.

Америчке невладине организације делују већином кроз оквире борбе за људска права и самим тим свака држава која се усуди да им не уступи територију и оперативни простор обично бива проглашавана тиранијом.

Тек од недавно полако допиру нови гласови који упућују да једна држава која широм света води неколико ратова није идеалан портпарол који би требао да заговара људска права.

Међу значајнијим примерима је кинеска критика.

Избацивањем УСАИД-а, регионални блок АЛБА отворено се сврстава у сам врх отпора против америчке доминације. Нема сумње да ће због тога да буде на још већој мети критике западних медија.

Ипак, у овоме тренутку САД једноставно нема адекватан одговор на ово „јединство с југа“, а то је било можда и најбоље видљиво за време одржавања „Самита Америка“ на коме су државе Латинске Америке дословно изоловале америчког председника Обаму.

Преносимо вам слободни превод целог прогласа, потписаног 21.6.2012, о избацивању УСАИД-а из држава чланица АЛБА блока:

„Резолуција Политичког Савета Боливаријанске Алијансе народа наше Америке (АЛБА) о непосредном повлачењу УСАИД-а из држава чланица алијансе

У име Канцелара АЛБА-е, окупљених у граду Рио де Жанеиро, у Федералној Републици Бразил, дана 21. јуна 2012.

Узевши у обзир отворено уплитање Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) у унутрашњу политику АЛБА држава, под изговором „планирања и администрације економских и хуманитарних потреба за цели свет ван САД-а“, финансирају се невладине организације које својим акцијама и пројектима смислено настоје да дестабилизују легитимне власти које не деле њихове интересе.

Имајући такође и доказе који произилазе из откривених докумената америчког Стејт департмента у којима јасно стоји да се финансирају организације и политичке странке које су у директној опозицији АЛБА државама, сматрамо да се ради о отвореном и срамотном уплитању у унутрашње политичке процесе сваке од наших држава.

Такође сматрамо да је интервенција једне стране земље у унутрашње политичке процесе друге земље супротна са унутрашњим законодавством сваке земље.

У већини АЛБА држава, УСАИД оперише путем разних организација и прерушених организација, делује на незаконит начин и пролази некажњено, нема правну основу за деловање – илегално финансирају медије, политичаре и невладине организације, између осталог.

Такође нам је јасно да путем својих програма подржавају невладине организације које промовишу разне фундаментализме с циљем завере и ограничавања легалних ауторитета наших земаља, и у многим случајевима – нашироко пљачкају наше природне ресурсе са наше територије за које тврде да су под њиховом контролом како им се прохтје.

Истичемо да нашим државама не треба никакво спољно финансирање са циљем одржавања наше демократије, која је учвршћена вољом народа Латинске Америке и Кариба. Такође нам не требају организације под управом страних сила које би узурпирале присутност наших државних органа јер тиме се онемогућава њихов развој и њихова улога, а улога наших држава је да служе економским и социјалним интересима наших народа.

Одлучили смо:

Да вође свих држава чланица АЛБА-е, одмах избаце УСАИД и све њихове делегате и представнике из својих држава, јер сматрамо њихову присутност као интерференцију која прети суверенитету и стабилности наших држава.

У граду Рио де Жанеиро, Федерална Република Бразил, 21. јун 2012.

Потписници:

– Влада Плуринационалне државе Боливије,

– Влада Републике Кубе,

– Влада Републике Еквадора,

– Влада Комонвелта Доминика,

– Влада Републике Никарагве,

– Влада Боливаријанске Републике Венецуеле.“

Извор: Васељенска

Магацин коментар:Паметни људи Јужне Америке се уједињују и заједно наступају против америчке хегемоније и доминације која је одавно превазишла нацистичке снове о владању светом. Бити на страни правде и исзтине, значи бити против америчке доминације, то је сваком истинољубивом човеку данашњице јасно.


Напиши коментар