Као и некад Словенци нам препродају наше воће


Високе цене од 130 и 150 динара неприлагођене су џепу просечног купца
Високе цене од 130 и 150 динара неприлагођене су џепу просечног купца

Увозне јабуке „ајдаред“, које ових дана плаћамо и до 150 динара по килограму, једним делом су, заправо, домаће јабуке које су својевремено извезене

Странци, понајвише Словенци, чували су их у хладњачама, а данас их, ето, пласирају у српским трговинама.

Ово потврђују и у домаћим трговинама.

Јесте мало чудно, али ми данас, практично, делом увозимо и домаће јабуке. Словенци купују код нас веће количине када је сезона, и јабуке плаћају знатно испод 50 динара, а онда нам када је смањена понуда, исто то воће нуде по далеко вишим ценама, што је сада случај. Наравно, јабуке увозимо и из других земаља у окружењу, највише из Македоније„, каже један од овдашњих трговаца.

Питање је зашто се нисмо на време организовали и зашто смо дозволили да нам често пропадну огромне количине тог воћа током јесени, да их почетком лета, као сада када су залихе на измаку, плаћамо троструко више.

За стручњаке је мало необично што су цене воћа и даље превисоке. Необично је и да су за наше поднебље јабуке толико скупе, то је било увек народско воће.

Готово 80 одсто увезених јабука набавили смо из увоза  у земљама региона. Увезли смо из разних земаља и око 600 тона шаргарепе, више од 550 тона краставаца, 88 тона шљива, 45 тона младог кромпира…  Извештаји граничних инспекција показују да воће и поврће најчешће увозимо из Словеније, Турске, Шпаније, Македоније, Грчке, али и Немачке, Чешке, Аустрије, Босне и Херцеговине, Египта, Холандије, Италије, Кине …

Високе цене од 130 и 150 динара неприлагођене су џепу просечног купца„, каже Владана Хамовић, економиста.

Она наводи да је „највећи проблем што код нас није организован откуп, па цене тако у периодима слабије понуде значајно осцилирају. Велики је проблем код откупа и прераде, све је неорганизовано и зато смо у прилици да увозимо чак и јабуке„.

Хамовић додаје да ће скупље воће свакако имати утицаја на даљи раст цена.

Извор: Вечерње Новости


Напиши коментар