Касперски: Нови вирус доноси крај света какав познајемо


На интернету не важе државне границе и напади могу да погоде идентичне системе у различитим деловима света
На интернету не важе државне границе и напади могу да погоде идентичне системе у различитим деловима света

Јевгениј Касперски, један од најугледнијих стручњака из области компјутерских вируса, изјавио је да га плаше размере „сајбер пандемије“ са којом се човечанство суочава.

Касперски је упоредио ефекте најопаснијих вируса са апокалиптичним сценаријием холивудских блокбастера и позвао све земље да обуставе развој и кориштење опасног софтвера „пре него што буде прекасно и свет какав познајемо престане да постоји“.

Компанија за компјутерску безбедност „Касперски лаб“ открила је веома опасан шпијунски вирус „флејм“, који је заразио хиљаде рачунара на Блиском и Средњем истоку.
Овај вирус, чије порекло још није утврђено, омогућава праћење интернет саобраћаја, крађу података, укључујући оне који се приказују на компјутерским мониторима, чак и аудио снимање разговора.

Плашим се да је ово само почетак велике игре. Убрзо ће многе земље широм света то увидети. Плашим се да ће то бити крај света какав познајемо. Широм света има толико компјутерских система и наша зависност од њих је толика да не треба ништа више да објашњавам„, рекао је Касперски на предавању на Универзитету у Тел Авиву.

Он је предочио два могућа сценарија компјутерске вирусне пандемије – потпуни пад интернета или нападе на кључне инфраструктурне системе.

Молим вас, станите. Ако наставимо у овом смеру, свет ће се много променити. То је застрашујуће. Верујте ми, ја се заиста плашим„, рекао је Касперски, а пренео је Итар тас.

Он је додао да такав вирус може да се искористи за пренос веома опасних функција, што је еквивалентно бојевој глави, и да може да се направи у многим земљама. Касперски је проценио да његова израда кошта око 100 милиона долара.

Чак и земље које у овом тренутку немају потребно искуство могу да га направе. Оне могу да плате специјалисте или се окрену хакерима„, упозорио је руски компјутерски стручњак. Он је одбио да спекулише о томе ко би могао да стоји иза вируса „флејм“.

Сајбер оружје може само да се реплицира и погађа насумичне жртве и места широм света, без обзира на то колико сте далеко од зоне сукоба. На интернету не важе државне границе и напади могу да погоде идентичне системе у различитим деловима света, на пример електране„, рекао је Касперски.

Он је рекао да, нажалост, у свету не постоји адекватна заштита од овакве врсте напада и да би најсигурније било да кључна постројења и центри престану да користе најпопуларније оперативне ситеме, као што су „виндоус“ и „линукс“.


Напиши коментар