Крај месеца води 606 српских фирми у стечај


Од ове године аутоматски стечај следи после годину дана блокаде рачуна
Од ове године аутоматски стечај следи после годину дана блокаде рачуна

У Србији је на крају маја 606 фирми испунило услове за покретање стечаја због непрекидне блокаде рачуна у трајању од једне године, објавила је НБС.

На крају априла 409 фирми имало је блокиран рачун дуже од једне године.

Од ове године аутоматски стечај следи после годину дана блокаде рачуна, за шта је раније услов била двогодишсња блокада рачуна.

Народна банка Србије има обавезу да сваког месеца привредним судовима доставља податке о предузећима чији су рачуни у блокади, како би били покренути стечајни поступци.

ДРИ открива колики нам је јавни дуг

Државна ревизорска институција (ДРИ) ових дана ће почети ревизију јавног дуга Србије за 2011. годину, изјавио је председник Савета ДРИ-ја Радослав Сретеновић.

Тренутно јавни дуг премашује 45 одсто бруто домаћег производана (БДП) Србије и 31. марта ове године био је већи од 14,6 милијарди евра„, рекао је Сретеновић.

Он је казао да је ДРИ упозоравао да се у 2011. години ниво јавног дуга приближио законски прописаној граници од 45 одсто БДП-а и да је износио 44,3 одсто.

Он није могао да каже када ће бити објављени подаци о ревизији јавног дуга, прецизирајући да ће се радити ревизија и унутрашњег и спољног дуга и додао да је то део ревизије завршног рачуна буџета Србије за 2011. годину.

Извор: Бета


Напиши коментар