Хоћемо ли писати „Wuk Stefanowić Karadžić“?


Удружење "Родитељ" апелује на све одговорне у Министраству просвете да прекину "срозавање вредности" у образовном систему
Удружење „Родитељ“ апелује на све одговорне у Министраству просвете да прекину „срозавање вредности“ у образовном систему

Удружење „Родитељ“ изненађено је препоруком да се на малој матури толеришу правописне грешке, саопштено је данас из тог удружења. Са аспекта родитеља, основни циљ наставе српског језика је да описмени ученике и опреми их свим знањима потребним за даље школовање и живот, а познавање и правилна примена правописа несумњиво спадају у потребна знања, наводи се у саопштењу.

Наш циљ није да нам деца лако и безболно положе малу матуру тако што ће им се гледати кроз прсте него да деца положе малу матуру тако што ће у школама савладати све оно што је неопходно„, наводи се у саопштењу. 

Како је наведено, Министарство просвете овим чином наставља урушавање свих критеријума и вредности у нашем образовном систему.

Не би нас чудило да за коју годину у нормалној употреби у нашем језику буду и термини попут ‘владика данило’, ‘Петар Петровић Његосх’, ‘Wук Стефаноwић Караџић’, ‘баш је сwатко’ и сличне некњижевне конструкције које ће ове године бити толерисане„, наводи се у саопштењу.

Удружење „Родитељ“ апелује на све одговорне у Министраству просвете да прекину „срозавање вредности“ у образовном систему, јер, како истичу, успех се не мери кроз „нашминкане извештаје“ и позитивне цифре, већ кроз реална постигнућа.

Ми желимо да наша деца буду успешна, образована и оспособљена за живот. Кључну улугу у томе, уз родитеље, требало би да има образовни систем и надамо се да ће у пракси тако ускоро и бити„, наводи се у саопштењу тог удружења.

Ученицима осмог разреда који ће за неколико дана полагати завршни испит, биће признати као тачни и они одговори који су правописно неисправни, и због такве одлуке данас је негодовао Актив професора српског језика и књижевности Моравичког округа.

Одговор ће бити тачан и ако ученик на тесту, на пример, погрешно употреби велико или мало слово или прекрши друга основна правописна правила, што је, како је у изјави Тањугу рекао члан Актива Влада Димитријевић, недопустиво.

Извор: Блиц
Фото: НИН


Напиши коментар