Братунац и Сребреница: две комеморације, два аршина


Ниједан светски и скоро ниједан регионални медиј није известио о парастосу у Братунцу
Ниједан светски и скоро ниједан регионални медиј није известио о парастосу у Братунцу

Медији прећутали обележавање 20 година од страдања Срба у Подрињу, изузев Ал Џазире која је жртве умањила 50 пута и Блица који је манифестацију прогласио за „фешту“. Поређење са сличним догађајем код Бошњака открива колико су критеријуми различити.

На данашњи дан пре 20 година муслиманске снаге из Сребренице упале су у српска села Залазје, Сасе и Биљачу. Тог Петровдана страдало је 69 српских цивила и војника, а од 22 заробљених тек пре две године је пронађено 10, приликом ексхумације. 

У нападима који су почели у лето 1992. и трајали до почетка 1993, од 59 српских села у Сребреничкој општини 55 је уништено, а 550 мештана убијено. Број српских жртава у Подрињу по српским изворима износи преко 3000.

Три године касније, такође у јулу, српске снаге су освојиле Сребреницу и извршиле масакр који ће у неколико дана однети преко 8000 живота по бошњачким изворима.

Снаге из Сребренице су нападе изводиле на хришћанске празнике: Ђурђевдан, Видивдан, Петровдан, Божић. Многе жртве су мучене, страдале су и жене и старци. Једанаестогодишњи Слободан Стојановић, који се вратио из збега по пса, нађен је упуцан, стомака распореног у облику крста и са одсеченим увом.

Иронијом судбине, непријатељи су се нашли уједињени у страдању, у кругу од двадесетак километара и још мање дана. Упоредив је и укупан број жртава, и контроверзе у вези са тим бројкама. Страдање Бошњака предњачи по обиму, а Срба по окрутности.

Ове године су се преклопиле и свечаности. Бошњаци од 27. јуна до 17. јула. обележавају „17. годишњицу геноцида над Бошњацима сигурне зоне УН Сребреница“, док су Срби за двадесету годишњицу припремили „Петровданске дане“ од 7-12. јула.

Све је слично, али је однос према жртава дијаметрално супротан. Ниједан светски и скоро ниједан регионални медиј није известио о парастосу у Братунцу, а сви су известили о џенази у Поточарима.

Изузеци су Ал Џазира, која је уместо о 3267 жртава известила о 69, и Блиц, који је уместо о комеморацији говорио о „фешти“ и „срамоти“.

Насупрот опрезним ранијим вестима Фене и Дневног Аваза, српски медиј се одлучио за сензационалистички наслов „Бошњаци сахрањују 520 тела, Срби праве фешту са концертима и фудбалским турниром

Вест је изашла на дан помена у Братунцу, о чему Блиц није известио, иако је поменуо Братунац јер су тамо двојица Срба оптужени за ратне злочине.

Ћамил Дураковић, председник Организационог одбора: Ми не можемо да гарантујемо сигурност, ако се у току доласка породица, које ће копати своје најмилије дешава фудбалски турнир на коме ће се неко напити, донети неке заставе, провоцирати.
Емир Суљагић: Ово је срамота да се 11. јула, када укопавамао своју браћу, децу, очеве, организују „Петровдански дани„.

Блиц

Упркос страховима организатора, у Поточарима није било инцидената, сем када су окупљени извиждали и гађала политичаре и делегације узвикујући “алаху егбер”. Самог Ћамила Дураковића су и гађали флашом.

Српски турнир у малом фудбалу је завршен 10, када и ултрамаратон који је био део Бошњачке комеморације. Концерт духовне музике је изведен у црквеном дому.

Одржане су и молитве, конференције и хуманитарне акције, посећена су стратишта, проливене сузе, али медији о свему томе нису известили.

Српски медији и организатори комеморације у Сребреници још треба да нам објасне зашто су осудили комеморацију у Братунцу. Светски медији – зашто су је прећутали.

Једна од бројних масовних сахрана побијених Срба
Једна од бројних масовних сахрана побијених Срба

Зар су српске жртве мање вредне?

Зар Срби немају право да се сећају својих жртава?

Прећутана и оклеветана, јубиларна комеморација је понела прикладан наслов „20 година злочина без казне“.

Извор: Антисрбизам


Напиши коментар