Зашто је запад продао Тадића


Тадић остао без подршке искључиво због некооперативности око решавања питања Косова и Метохије по жељама запада
Тадић остао без подршке искључиво због некооперативности око решавања питања Косова и Метохије по жељама запада

Да се свет и надмено и лицемерно односи према нашим страначким и државним лидерима – стиче се утисак по устаљеној шеми – од Милошевића, преко Коштунице до Тадића.

„Недељник“ наводи да готово ниједна влада у новијој историји Србије није направљена искључиво у Београду, односно без утицаја махом Вашингтона и Брисела, али Москве. Све указује да су кључну улогу у формирању нове валсти опет имали „фактори са стране“ и њихове дипломате на Сењаку и на Славији. 

Лист наводи да, иако се чини да су овај пут Руси преузели иницијативу, коалиције Вучића и Дачића не би било без благослова САД и ЕУ, који су до јуче давали безрезервну подршку демократама.

„Недељник“ покушава да установи зашто је Тадић прошао као Милошевић и Коштуница и зашто су Вашингтон, а онда и Берлин и Париз и Лондон редом буквално „продали“ Бориса Тадића овог пролећа.

Добро упућени аналитичар за лист истиче да је цела прича око прављења владе доказ да свако ко покуша да води политику мимо Запада на крају заврши у опозицији.

САД против Тадићеве кандидатуре

Американци су, како наводе извори „Недељника“ били против Тадићеве кандидатуре за председника Србије. Бивши амбасадор САД Камерон Мантер је то чак отворено саопштио лидеру ДС, али Тадић није услишио молбу једног од најутицајнијих дипломатских представника.

Како наводи „Недељник“, већина саговорника тог листа је сагласна да је Тадић остао без подршке искључиво због некооперативности око решавања питања Косова и Метохије. Он једноставно није желео да се одрекне Косова по сценарију направљеном у Белој кући, уз подршку европских колега, који подразумева одрицање од севера јужне српске покрајине и тамошњих Срба.

И то је, како за „Недељник“ оцењује дипломата Огњен Прибићевић био можда не једини, али довољан разлог да САД, као „најутицајнија чланица ЕУ“, окрене леђа Тадићу.

САД у Србији интересује само и искључиво Косово. То је пре свега њихов геополитички пројекат, који још није завршен„, напомиње Огњен Прибићевић.

Он наводи да лидер ДС није хтео да се косовска драма заврши по нотама исписаним у Вашингтону и то је био крај.

Тај став деле и други аналитичари са којима је лист разговарао и наводе да су Американци „уместо на Косово, бар за сада ставили тачку на Тадића“.

Професор ФПН Предраг Симић сматра да Тадић није показао довољно кооперативности када је реч о решавању косовског питања и да се његов почетак краја популарности у свету десио 25. јула прошле године постављањем барикада на северу покрајине.

Очигледно Тадић није испоштовао све захтеве САД, којима је Косово на врху агенде у Србији. САД намерава да што пре заокружи процес независности Косова, а можда верују да ће Николић и Дачић показати већи степен сарадње и кооперативности„, каже Симић.

Он истиче да је Тадићев губитак подршке готово исти као што је свет замерио Коштуници након његовог сусрета са тадашњом главном тужитељком у Хагу Карлом дел Понте.

Коштуница је 2000. прихваћен као спасилац од Милошевићевог режима, имао је апсолутну подршку, али је касније изјавио да је Хаг за њега девета рупа на свирали што свет није могао да му опрости„, каже Симић, који је тада био саветник Коштунице.

Како даље пише „Недељник“, ЕУ је аминовала „залагање“ САД да Тадић напусти председничко кормило у Србији и да се покуша са неким другим политичким гарнитурама. СНС се наметнуо као решење, а њихов лидер као политичар који је тренутно једини могао да победи Тадића у председничкој трци.

Да ли су спремни да услише жеље Американаца и предају им Косово и Метохију у руке?

Напредњаци су већ увелико „газили“ европског стазом, чак можда и „брже“ него демократе и то је био знак Бриселу да СНС може да преузме одговорност за вођење Србије.

СНС је, наиме, како наводи Прибићевић, „прекопирао“ спољнополитички програм демократа „и ЕУ и Косово“, а Ангела Меркел је користећи свој ауторитет убедила европске пријатеље по моделу – хајде да пробамо са Николићем и Вучићем. Дачић је у комбинацији за премијера само због изборне математике, јер без социјалиста нема парламентарне већине.

„Листајући“ по архиви стиче се утисак да Запад у Београду, како наводе саговорници „Недељника“, није имао бољег завезника од Тадића и да се донекле огрешио о лидера ДС-а.

Ипак, лист пише да је су сви домети пали у воду пред амбицијама Вашингтона и Брисела да се до краја године дефинитивно заокружи прича о независности Косова.

Тако ће Томислав Николић и Ивица Дачић бити нова лица на скенеру међународних кругова. Ако узмемо у обзир традицију, један од њих двојице сасвим извесно проћи као Тадић. Судећи по ставовима које су до сада заступали око КиМ, чека их Борисова судбина. Осим уколико до зиме не омекшају.

Извор: Прес


Напиши коментар