Виминацијум: Пронађена урна из 2. миленијума пре нове ере


Директор Виминацијума је рекао и да убрзавају радови на истраживању простора где су пронађени делово скелета мамута

Приликом једне од редовних инспекција на површинском копу Дрмно, на локалитету „Над Клепечком“, откривен је гроб са керамичком урном на постољу од истог материјала, која је затворена зделом.

Директор археолошког пројекта Виминацијум Миомир Кораћ рекао је да гроб и урна датирају из развијеног бронзаног доба, односно из периода друге половине другог миленијума пре нове ере.

Пражњењем урне у њој је откривена и једна керамичка шоља. 

Кораћ је објаснио да је урна, која потиче из такозване дубовачко-жутобрдске групе, која се развијала у Подунављу током средњег и позног бронзаног доба, пронађена само 100 метара од места где су откривене кости мамута, додавши да је у питању предмет изванредног квалитета.

Ради се о урни која подсећа на лонац и која је богато украшена урезаним геометријским мотивима који су испуњени белом инкрустацијом„, рекао је Кораћ и оценио да урна припада једном од најлепших примерака код нас.

Он је испричао да је урна висине око 45 центиметара и да су у њој пронађене спаљене кости покојника.

Примерак са таквим украшавањем је изузетно редак, а на урни се могу видети врло стилизовани и интересантни цртежи„, додао је Кораћ.

Директор Виминацијума је рекао и да убрзавају радови на истраживању простора где су пронађени делово скелета мамута, налазе се нове кости, не само мамута, већ и других сисара и тренутно је у току обрада откривених остатака.

Колеге из Холандије су отишле, сада чекамо да дођу стручњаци из других институција, тако да су мамути једна од ствари која је у жижи нашег археолошког интересовања„, оценио је Кораћ.

Он је рекао да се наставља истраживање римског амфитеатра, приметивши да се истраживањем добија „једна изванредна слика римског театра“ који је димензија Комбанк арене.

Римски театар се ослања на градски бедем тако да то изгледа фасцинантно, а читав низ објеката се уз њега појављује. Постоји још један објекат који не можемо да дефинишемо – не знамо да ли се ради о још једним термама или се можда ради чак и о сакралном објекту“, објаснио је Кораћ.

Извор: Тањуг


Напиши коментар