Време сепаратизма: Нови српски лавиринит

На слици: Чанкови „јуришници“ са фантомском заставом војводине

Време кризе увек погодује разбуктавању националистичке еуфорије и сепаратизму. Данас се границе демократичности често прелазе, па државни апарат са својим слабашним претњама које упућује изгредницима постаје трагикомичан у очима грађана.

За то време у перфидно осмишљеним акцијама сепаратизму склони појединци и организације из бошњачког, албанског, војвођанског и чијег све не корпуса кидишу на измучену Србију као хијене на рањени плен. Док једни черече ловину, други агресивно нападају, а трећи, четврти, пети… испипавају терен да ли да крену у напад или да сачекају па да се, попут лешинара, сладе већ охладнелом трупином.

Давно написани сценарији у кухињама западних тајних служби муњевито се спроводе у дело. Сада када је Србија оклеветана свуда у свету, када је стигма сребреничког геноцида оверена гласовима посланика српског парламента из претходног сазива, не треба да нас чуде разјапљене вилице пробуђених немани које кидишу са свих страна. У овој тужној причи најтужнији су они Срби који Рашку област зову Санџак, прижељкујући при том да Војводина постане констутивна јединица федерализоване Србије. А таквих има свуда око нас.

Бошњачко национално веће не одустаје од слављења Аћиф-ефендије, његових сабораца у фашистичким погромима и разноразних паша и бегова који су се још у османлиско време запатили у Рашкој области. Недавно је у Новом Пазару отворена изложба „Портрети знаменитих Бошњака“ за које је један од коловођа ове ујдурме Есад Џуџевић рекао да „23 личности на портретима треба да уђу у историјске читанке и да Бошњаци са поносом треба да уче о њима“.

У готово синхроној акцији, огласио се и некадашњи високи функционер у СФРЈ и копредседник Војвођанске конвенције Живан Берисављевић, који позива политичке снаге у тој покрајини да се уједине и да почну заједничку борбу за историјска права Војводине. У изјави за новосадски „Мађар со“ Борисављевић је нагласио да ће надлежност Војводине бити онолика колика буде и борба која се води за Покрајину. Та борба треба да буде „мудра и јасно заокружена“, а у њу треба да буду укључени политичари, цивилна сфера и појединци, односно демократске и европске снаге у покрајини. „Ради се о давању одговора на једно нерешено питање, преостало из друге Југославије. Седам држава чланица Југославије се осамосталило, са или без сагласности Србије. Једино је Војводина остала потпуно анонимна северна покрајина Србије, према укусу најпре Милошевићевог, потом Коштуничиног устава. То не може тако да остане“, поручио је Берисављевић.

Фашиста Ненад Чанак, највише експониран сепаратиста

И док Александар Вучић и Ивица Дачић из својих кабинета поручују да са државом „неће бити шале“, ругање Србији се наставља. Мали пожар се гаси чашом воде. И зато држава мора нешто да предузме. Одмах, без чекања!

Аутор: Предраг Прокопљевић
Извор: БКТВ

 

Повезане теме:

Егзит – Државно спонзорисан сепаратизам

Отворени сепаратизам ЛСВ објашњава као “шалу”

Коме требају Војвођани?!

Напиши коментар