Гораждевац 9 година од злочина


На обали Бистрице 13. августа 2003. године албански терористи су с леђа пуцали на децу и младе који су се купали

У Гораждевцу код Пећи обележава се 9. годишњица терористичког напада у ком су на обали реке Бистрице, на купању, убијена два српска дечака, а рањена четири.

У цркви Пресвете Богородице у Гораждевцу биће одржан парастос Ивану Јововићу (19) и Пантелији Дакићу (13) који су из заседе убијени хицима из ватреног оружја.

Породице, родбина и пријатељи обићиће гробља на којима су сахрањени, положити цвеће, запалити свеће и одати пошту невиним жртвама. 

На обали Бистрице 13. августа 2003. године албански терористи су с леђа пуцали на децу и младе који су пекли кукуруз и купали се, проводећи тако летњи распуст.

У том нападу тешко су рањени Марко Богићевић (12), Драгана Србљак (13), Богдан Букумирић (14) и Ђорђе Угреновић (20). Рафали су испаљени из правца албанског села Захач, а терористи су испалили 90 метака.

УНМИК је после напада у Гораждевцу саопстио да је „непознат број људи из жбуња отворио ватру из ‘калашњикова’ на 50-ак деце и младих, већином Срба из гораждевацке енклаве“.

Такозвана косовска полиција је у истрази саслушала 75 сведока, међу којима и рањене у нападу, а претресла је и 100 кућа. Очеви убијених дечака тврде да се зна ко је пуцао на Ивана и Пантелију и да су то рекли и Кфору.

После напада представници међународне заједнице обећали су да ће „преврнути сваки камен да пронађу починиоце“, али су убице и данас на слободи. Није помогла ни награда од милион евра коју је понудио УНМИК.

Шеф Канцеларије за КиМ Александар Вулин позвао је Еулекс да отвори нову истрагу и нађе одговорне за злочин у Гораждевцу.

Штавише крајем 2010. године истражитељи Еулекса су обуставили истрагу због недостатка доказа, а тужитељка Сагмајстер Ранцигер из Словеније је о томе тек 9. фебруара 2011. године званично обавестила породице страдале деце.

Прошле године је портпарол Еулекса Ирина Гудељевић навела да је Еулекс случај Гораждевац наследио од УНМИК-а, са досијеом у “поприличном нереду” и да је стално позивао да се сви који имају било какве информације или доказе у вези са тим злочином јаве Мисији ЕУ.

Увиђај на месту злочина

Наши полицијски истражитељи и тужилаштво су поново испитали све сведоке који су били на располагању, јер многи од њих нису били ту или нису желели да сведоче. Све информације су поново анализиране, али без резултата и наш тужилац је донео одлуку да истрагу затвори”, казала је тада Гудељевић.

Она је додала и да “свака званично затворена истрага може бити поново отворена уколико се појаве нове информације“.

Злочин у Гораждевцу осудили су тадашњи шефови УНМИК-а и Кфора, представници ЕУ, САД, Француске, Русије, као и „косовски званичници“, а тадашња државна заједница Србија и Црна Гора затражила је заседање Савета безбедности УН.

Ивановић: Еулекс да утврди детаље

Доскорашњи државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је данас би Еулекс требало да саопшти шта је утврђено у току истраге, коју је затворио, о убиству деце у Гораждевцу.

Ивановић је у изјави Тањугу рекао да су међународне мисије од самог почетка показале страх да се сукобе са Албанцима који су евентуални починиоци убиства деце у Гораждевцу.

Поводом годишњице убиства двоје и рањавања четворо деце у Метохији пре девет година, Ивановић је нагласио да не би да прејудицира, али „да је више него очигледно да се ради о Албанцу који је пуцао на децу на обали реке“.

Оно што је такође неприхватљиво за мене је да се у сред бела дана испаљени толики хици, да се из две или три пушке пуца, побегне са лица места и да нико ништа не види. То је апсолутно искључено„, рекао је Ивановић.

Било би добро да Еулекс који је одлучио да затвори истрагу саопшти све податке о ономе што је до сада пронађено и откривено у вези са овим монструозним злочином, рекао је Ивановић и оценио да би се тада видело колика је способност, односно неспособност Еулекса да било шта објективно и озбиљно уради на терену.

Тако би се могло закључити да ли постоји политичка воља да се један такав тежак и гнусан злочин расветли, девет година након што се догодио„, рекао је Ивановић.


Напиши коментар