КиМ: Српска имовина вреди милијарде


Подручје КиМ има изузетно велике резерве угља од око 15 милијарди тона

Имовина на Косову и Метохији на коју Србија полаже право вреди више од 200 милијарди долара, речено је у Привредној комори Србије (ПКС).

ПКС је поздравила нове активности државе ради заштите тих интереса.

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију поднела је Уставном суду Србије захтев за оцену уставности приватизација на целој територији КиМ у периоду од 1999. године до сада.

Питање имовине је утемељено на Резолуцији УН 1244, али и у свим другим документима као цивилизацијско достигнуће и ПКС поздравља све активности државе које штите интересе српске привреде на КиМ„, изјавио је директор Бироа за регионалну сарадњу у ПКС Миливоје Милетић.

Он је посебно истакао да треба имати у виду колико је Србија у прошлости улагала у развој косовске привреде, али и да се држава до сада није довољлно бавила институционалном заштитом своје имовине на том подручју.

Вредност имовине око 1.500 до сада приватизованих српских фирми на КиМ процењује се на више од 1,5 милијарде долара, показују подаци ПКС.

Милетић је навео да су остала углавном предузећа у срединама где је већинско српско становништво и да та имовина вреди, према неким проценама, око две милијарде евра.

Косовска поверилачка агенција, према његовим речима, цео процес приватизације води на незаконит начин.

Шта држава може да учини – у сваком случају да захтева од релевантних међународних институција да се тај процес једноставно поништи и уваже легитимни интереси поверилаца који су учествовали у стварању те имовине„, навео је Милетић.

Милетић је подсетио да је Косово и Метохија некада имало посебан статус у држави. Предузећа из централне Србије на КиМ имају више од 1.350 објеката – ПТТ 130, ЖТП 55, ЕПС 18 и Србијашуме 45, а само имовина ЕПС – а се процењује на око три милијарде евра.

Предузећа из Србије имају одређена потраживања, јер су улагала на КиМ тако што су отварала своје нове погоне или посебне фирме, а сада косовске власти продају њихову имовину не водећи рачуна о интересу свих поверилаца, објаснио је он.

У неким предузећима која нису била скроз друштвена, како је рекао Милетић, тзв. косовске власти су мењале власничку структуру, тако што су прво та предузећа прогласиле друштвеним и дале себи право да управљају и располажу имовином.

Наша предузећа су, према његовим речима, покушала појединачно да реагују одређеним жалбам према косовским институцијама, међутим, није било никаквих резултата.

Економија на Косову је у катастрофалном стању иако њихови званичници истичу да је то стабилан економски систем„, рекао је Милетић и додао да КиМ има просечну незапосленост око 50 одсто, док је у српским срединама незапослено чак 90 одсто становништва.

Структура размене робе између Косова и других делова Србије изгледа овако – када је у питању отпрема са Косова у питању су симболичне количине, а обрнуто је, у претходних неколико година била око 400 милиона долара годишње, с тим што је била нешто мања у 2010. и 2011.

Подручје КиМ има изузетне природне ресурсе – око 580.000 хектара обрадвих површина и изузетно велике резерве угља од око 15 милијарди тона, истакао је он.

Фонд за развој Србије има власничке уделе у око 150 предузећа на КиМ у вредности већој од 140 милиона евра.

Извор: Тањуг


Напиши коментар