Код Прибоја пронађен накит стар 2,5 миленијума


У три пробне сонде, наишло се на остатке винчанске културе

У хумци у Шћеповића пољу, у долини Кратовске реке, пронађене керамичке посуде, накит и оружје које је припадало члановима илирског племена Аутаријати

У хумци у Шћеповића пољу, у долини Кратовске реке, недавно је екипа Завичајног музеја из Прибоја ископала керамичке посуде, накит и оружје које је припадало члановима илирског племена Аутаријати. Археолози су истраживали само једну од 30 хумки које се налазе између села Кратова и Радоиња, у међуречју Увца и Лима. 

У четири концентрична круга, у 14 гробова откривени су пехари и чиније, фибуле (копче за ношњу) од бронзе, наруквице, украсни привесци и појасеви, те копља, кратки и дуги ножеве, али и трагови погребног ритуала. Налази припадају млађој фази гласиначке културе – око 380-450 година пре нове ере – истиче Саво Дерикоњић, директор Завичајног музеја.

Археолози тврде да хумке у долини Кратовске и Рутошке реке крију трагове Аутаријата, племена које је живело између реке и планине Таре, али и остатке насеобина других народа. На тврђави су споменици римске архитектуре, а негде у близини су и двори лозе Војиновића. Једино се раније истраживало на локалитету Пљосна стена, пре потапања долине Увца, на месту садашње бране у Радоињи. Овде су нађени експонати из периода од 3.600 година пре нове ере.

У оквиру пројекта „Археолошка ископавања праисторијских хумки и пећина у прибојском крају“, копачи су стигли и до Велике пећине у Кратову, величине 3.200 квадрата. Она има полуобли свод и доминира над путем кроз Кратовску долину.

У три пробне сонде, према речима Дерикоњића, наишло се на остатке винчанске културе – керамику, камене пројектиле за праћке, коштана шила за крпљење мрежа...

Повезане теме:

Винча – далека историја Европе

Први метал искован у Србији пре 7.000 година


Напиши коментар