Куће од сламе – будућност градње


Слама је примену нашла у производњи енергије, али се све више користи у грађевинсрству

Слама је у свету, уз већ познату примену у производњи енергије, и веома популаран грађевински материјал, изјавио је магистар рударства Горан Стефановић.

Огромне површине под стрњиштем пољопривредници пале што представља и озбиљан еколошки проблем и сталну опасност од пожара, некад кататрофалних, рекао је Стефановић који је и велики познавалац и поборник екологије. 

Слама је примену нашла у производњи енергије, али се све више користи у грађевинсрству, највише у изградњи породичних кућа. Кућа од сламе је станоградња будућности„, сматра Стефановић.

Ради се о блоковима од сламе и земље. Поступак је веома једноставан. Бала сламе се отвори, преко ње се сипа мешавина од блата. То се све добро измеша и сипа се у калупе, добро се набије и остави да се суши 20 дана. На крају се добје блок сув као барут, објаснио је Стефановић.

Он је истакао да је предност, пре свега, еколошка, овакве градње вишеструка, почев од термичке и звучне изолације, па све до здравствених карактеристика.

Цене и трошкови

* доступност материјала и кратка релација (нижа цена) транспорта
за објекат од 100м² потребно је око 400 бала сламе (цена бале је варирала од једне до чак шест бала за 100 динара)
* приликом зидања потребно је далеко мање арматуре, нема трошкова за цемент и песак (лепак), нису потребни армирано-бетонски вертикални и хоризонтални серклажи за сеизмичку заштиту
*  малтерисање може бити машинско или ручно, малтером или блатом (око 50% већа потрошња малтера у овој фази радова)
* није потребна додатна термоизолација – не постоји трошак у вези са материјалом и радовима
* нема осетљивих завршних радова (специјални слој фасаде, избегавање спојница термоизолације од било ког материјала, заптивање критичних спојница око отвора, испод крова…)
* далеко мања могућност појаве хладних мостова захваљујући пуној/монолитној зидној маси
* зид лако можете пробити (затворити) на оном месту где вам се допадне, а уколико је потребно, кровну венчаницу можете осигурати додавањем дрвених подупирача на том месту
* топлотни комфор и енергетска ефикасност кућа од бала сламе може се мерити само са оним у објектима који испуњавају стандарде постављене тек у последњих десетак година
* окружење од потпуно природних материјала једноставно нема цену.

Куће од сламе стварају пријатну микроклиму, а зидови од сламе обезбедјују природну филтрацију и размену ваздуха у просторијама, додао је он.

Поред тога објекти од сламе су енергетски ефикаснији.

Лаици би помислили да су куће изграђене од сламе лако запаљиве, то мишљење није тачно. Резултати новијих истраживања показали су да малтерисани зидови од балиране сламе имају мањи пожарни ризик од, на пример, панелних дрвених зидова„, рекао је Стефановић.

Оно што преставља проблем у Србији је недостатак стручњака за овакав вид градње, тврди Стефановић и напомиње да у свету постоје центри за обуку градјевинских експерата, а „код нас не постоји ни дозвола, односно законом регулисани стандарди за градњу од сламе“.

Извор: Тањуг


Напиши коментар