Манастир Милешева задужбина краља Стефана Владислава


Милешева је најпознатија по свом фреско сликарству

У непосредној близини Пријепоља, на реци Милешевки, налази се један од најпознатијих српских средњевековних манастира и најзначајнији манастир у долини Лима – манастир Милешева.

Милешеву је подигао краљ Стефан Владислав у првој половини 13. века као своју задужбину и у њој је и сам сахрањен. Данас, манастир свакодневно посећују верници, туристи, пролазници који на обали Милешевке траже, а неки и налазе, одмор и мир од свакодневне вреве. 

Оно што овај манастир, рађен у рашком стилу, чини препознатљивим не само у Србији, већ и у свету није то што је седиште епископије Српске православне цркве или то што су у припрати биле положене мошти светог Саве које су Турци у 16. веку спалили на Врачару.

Милешева је најпознатија по свом фреско сликарству, а њене фреске се убрајају међу најбоља европска остварења 13. века, пре свих фресци Бели анђео која је у склопу целине „Мироноснице на Христовом гробу„.

На слици је заправо приказан арханђел Гаврило који седи на камену и мироносницама руком показује Христов празан гроб. Фреска се налази на јужном зиду цркве и рад је непознатих аутора.

У 16. веку преко ње била је насликана друга фреска, па је Бели анђео био сакривен све до 20. века када је ова црква рестаурирана и горња слика уклоњена.

Фреске Милешеве, укључујући и Богородицу из Благовести и криторску композицију са портретом краља Владимира представљају највеће домете како сликарства у Србији, тако и сликарства тог доба у Европи.

Милешева се данас не види са пута. Окружена је конацима, библиотеком, капелом, епископским домом. Звоник са руским звоном тешким девет тона налази се у близини олтарског простора цркве.

Извор: Тањуг


Напиши коментар