САД користиле људе као заморчиће


Више од половине заражених било из редова ниско рангиранихз војника

Амерички научници намерно су заразили око 1.500 мушкараца, жена и деце у Гватемали вирусом сифилиса и гонореје, током 40 година прошлог века, пише Гардијан.

Разлог је био, како сазнаје тај лист, да се испита нови антибиотик.

Године 1946. сирочад из Гватемала ситија је, заједно са затвореницима, војним обвезницима и проституткама, одабрана за медицински експеримент који је остао тајна више од шест деценија. Све је почело када је Америка постала забринута јер су се њезини војници враћали кући са полно преносивим болестима, па је одлучила да тестира потенцијални лек на начин да зарази сифилисом и гонорејом око 1.500 људи из Гватемале, пише Гардијан, а преноси хрватски Т портал.

Америчка влада признала је експеримент у јесен 2010. када су државна секретарка САД Хилари Клинтон и секретарка министарства здравља Кетлин Себелиус издале заједничко саопштење у ком се САД извињавају за „такво истраживање“ спроведено под окриљем јавног здравства. Чак је и амерички председник Барак Обама назвао председника Гватемале Алвара Цолома да му каже да му је жао.

Жртве су углавном остале непознате, али је Гаардијан успео да интрвјуише три породице жртава које су до сада идентификоване.

„Мој отац није знао да чита, а они су га третирали као животињу“, рекао је Беџамин Рамос, син бившег војника ког су намерно заразили сифилисом, и додао да је реч о „ђавољем експерименту“.

Матео Гудиел, чији је отац такође био заражен, рекао је да су неки од симптома пренесени на његу, његову браћу и сестре, као и на њихову децу. Деца, наиме, могу наследити конгенитални, односно прирођени сифилис.

Гардијан открива да је више од половине заражених било из редова ниско рангиранихз војника. САД су испрва користиле заражене проститутке које су затим имале сексуалне односе са затвореницима, док нису открили како је „делотворнија“ метода убризгавање бактерије ињекцијом.

Гватемала је покренула службену истрагу о овом случају, а извештај се очекује ускоро.


Напиши коментар