Србија: Сваки четврти ради


Према последњим подацима званичне статистике сваки четврти радно способан становник наше земље не ради

Привреда у рецесији, очекује се инфлација до 10 одсто, а уз то сваки четврти радно способни становник наше земље не ради.

Србију су задесила три највећа зла која могу да задесе једну економију: привреда је у рецесији, инфлација расте, а број запослених се смањује.

Негативне вести су се последњих дана низале јадна за другом. Прво је нови министар финансија Млађан Динкић објавио да је привреда и званично у рецесији и да се очекује економски пад од минус 0,5 до минус један одсто. То је после неколико дана потврдила и Народна банка Србије, али је донела и још једну неповољну вест. Раст цена ће ове године бити већи од планираних 5,5 одсто и кретаће се у распону од осам до десет процената.

Све се то накалемило на црне бројеве које са тржишта рада стижу још од 2008. године. Према последњим подацима званичне статистике сваки четврти радно способан становник наше земље не ради, а око 400.000 људи је током ове кризе остало без посла.

Ово је знак за узбуну. Креатори економске политике би сада требало добро да се забрину, јер најгора ситуација која може да задеси једну економију нама се догађа сада. Обично се инфлација жртвује, па су цене високе, али зато привреда остварује економски раст, а запосленост расте. Код нас су сва три показатеља негативна„, оцењује Љубодраг Савић, професор Економског факултета.

Извор: Политика


Напиши коментар