Србија: 40.000 абортуса годишње!


Процењује се да се у Србији годишње обави између 40.000 и 80.000 абортуса

Стручњаци процењују да се годишње у Србији обави између 40.000 и 80.000 прекида трудноће, од којих у четири до пет одсто код адолесценткиња, па је едукација младих о заштити репродуктивног здравља неопходна и веома важна како би се спречиле озбиљније здравствене последице.

Др Ана Митровић, председница Удружења за репродуктивно здравље, указала је да не постоје сасвим тачни, односно званични подаци, будући да они не приказују реално стање, јер се одређени број нежељених трудноћа завршава абортусом у приватним установама, у којима се они, иако то закон предвиђа, не региструју. 

Процењује се да се у Србији годишње обави између 40.000 и 80.000 абортуса, а од тога четири до пет одсто чине абортуси код адолесцената, између 15. и 19. године„, казала је она Тањугу.

У поређењу са земљама региона или земљама Европе и Америке, проценат раног ступања у сексуалне односе младих је, ипак, већи у тим земљама, него у Србији.

То не значи да смо у бољој ситуацији. Не треба да стимулишемо рано ступање у сексуалне односе, али треба да оне који се одлуче на то да адекватно и едукујемо„, казала је др Митровић.

Она је рекла да млади нису адекватно едуковани и приликом првог сексуланог односа свега 20 одсто њих користи неко контрацептивно средство, за заразлику од њихових вршањака из Швајцарске, Шпаније, Португалије где заштићен први сексулани однос практикује 50, па чак и до 80 одсто младих.

Ипак, млади морају бити свесни да контрацепција није важна само да би заштитила од нежељене трудноће, већ и од полно преносивих инфекција које ће дати прве симптоме или одмах или ће се испољити касније у животу.

Зато је едукација по питању ступања у сексуалне односе као део здравствене едукације, нешто што би морало да заузме много више места, него што је то данас случај„, казала је она.

Указала је да је симптоматично то што се највећи проценат младих о контрацепцији информише преко медија, а најмање сазнања добијају од родитеља, школе, лекара…

Проценат абортуса се изражава стопама и сматра се да 10 од 1.000 адолесценкиња има искуства са абортусом, што значи да се процењује да годишње то износи између пет и шест хиљада.

Митровићева је рекла да младе девојке које се одлуче на абортус најчешће нису свесне последица које та озбиљна хирушка интервенција има, а да је једна од њих и ризик од неполодности.

Она је указала и да се, ипак, за абортус одлучује највећи број жена које су већ у браку и имају једно или више деце.

То је једна велика енигма… због чега жене које не желе трудноћу, у брачној су заједници не користе неки од контрацептивних метода, који су доступни, јефтињи, а потпуно безбедни и сигурни и зашто себе излажу овој озбиљној хируршкој интервенцији, када се то може спречити„, казала је др Митровић.

Рекла је и да се мањи број жена одлучује да непланирану трудноћу задржи, а много већи проценат се одлучује да је прекине.

Др Митровић је казала да се број абортуса у Србији, ипак, смањује из године у годину.

То није последица тога што добро радимо или зато што је ефекат приче о томе да треба заштити репродуктивно здравље и да је важно користити концетрацепцију дао свој пун ефекат, већ највише због тога што ми као нација старимо, посебно када је у питању женска популација„, казала је саговорница Тањуга.

Рекла је и да број порођаја не расте, а влада тренд да се све цешће рађа у каснијим годинама, када је и трудноћа ризичнија.

Стручњаци указују на то да је неопходна континуирана едукација посебно младих, која се неће спроводити само путем медија и повремено, већ и да се уврсти у редовно школско образовање.

Саговорница Тањуга је мишљења да би било најбоље да се такав предмет уврсти у завршним разредима одновне школе.

Она је навела да у неким земљама, где је сексулано образовање увршћено у редован систем образовања, готово да није било адолесцентских трудноћа.

Извор: Тањуг

Чему може да се нада народ са оваквом поражавајућом статистиком абортуса!?


Напиши коментар