Вехабије нападају Србе повратнике


Затварање очију пред вехабизмом затварање је очију пред тероризмом

Срби повратници у Бочињу, код Маглаја тврде да им вехабије отимају имовину и уједно говоре како су ту „дошли по задатку, да уведу ред“.

Српско становништво, стога, прикупља потписе с циљем да се забране намјере и све већи проблеми које изазивају припадници вехабијског покрета. У Бочињи иначе, има око 30 вехабија, а викендом их буде више, јер тада долазе из других места и ту се окупљају.

Боро Јевтић, повратник, каже да радикални исламисти секу шуму у власништву Срба и да користе њихове ливаде за испашу стоке.Ми желимо да се то прекине и да им се забрани да стоку затварају у српске напуштене куће„, категоричан је Јевтић, који је упозорио да су вехабије срушиле споменик на српском гробљу у Горњој Бочињи.

Мештани Бочиње затражили су интервенцију полиције и безбедносних агенција у БиХ да се испита ко су ти људи који живе у Бочињи, зашто су напустили своје куће и дошли у то село, по чијој наредби и по ком задатку.

Штавише, Јевтић каже да често у свађи са Србима вехабије говоре како су „дошли по задатку, да уведу ред“. Интересантно је, како додаје, да се припадници вехабијског покрета смењују, односно да једни бораве по неколико месеци, а затим долазе други.

Он је рекао да је прошле седмице због вехабијског провоцирања дошло и до физичког обрачуна између једног вехабије и српске породице.

Мештани кажу да је у недељу у Бочињи одржан састанак са Мехмедом Мустабашићем, начелником општине Маглај, на којем су житељи тражили исељење вехабија.

У полицији, с друге стране, кажу да редовно „чешљају“ терен, али да ништа незаконито нису пронашли.

Полицијски службеници из Маглаја редовно врше обилазак Бочиње, обаве разговоре са грађанима и слично, али оружје код припадника вехабијског покрета никада нису пронашли„, наглашава Алдина Ахмић, портпарол МУП-а Зеничко-добојског кантона.

Ипак, Мехмед Брадарић, члан Заједничке комисије за одбрану и безбедност парламента БиХ, позива полицијске агенције да се активније укључе у решавање те проблематике, јер, сликовито каже, „брава није за лопова, пошто он иде мимо улазних врата“.

Припадници вехабијског покрета, дакле, сачекају да полиција оде, па онда то раде. У Бочињи никада ниједан муслиман није живео, а данас, нажалост, горе имате вехабије. Видим их као тромб близу срца, који прети да га сломи. Ја верујем да се дешава све то што су испричали мештани„, упозорава Брадарић.

Реагујући на овај проблем, Војислав Милишић, председник Асоцијације удружења расељених лица, повратника и избеглица у РС, оценио је да би Влада РС требало да формира агенцију за заштиту Срба и њихове имовине у ФБиХ, зато што вехабије злоупотребљавају српску имовину у том ентитету.

Извор: Б92

Повезане теме:

Срби у региону и даље без права

Вехабије купују српска села у Босни

БиХ: Вехабије делиле летке против Божића

Вехабије су претња Балкану


Напиши коментар