11 мистерија 11. септембра


Коме је највише одговарало да дође до глобалне борбе против „тероризма“?

Једанаест година после терористичких напада на Њујорк и Вашингтон у којима је погинуло готово 3.000 људи, неке мистерије везане за стравичне догађаје 2001. године још нису разјашњене.

Међу тим мистеријама су и питања: зашто је америчка влада дозволила читавом клану Бин Ладен да напусти земљу у данима после напада, зашто је пред напад било неуобичајених активности на берзи – кад је реч о акцијама авиокомпанија, зашто нико од функционера надлежних за безбедност земље није кажњен? Зашто је Бушова влада избегавала истрагу о нападима, зашто је срушена трећа зграда коју није погодио авион и то правилно, као када се зграде намерно руше, објавила је ТВ Раша тудеј (РТ).

Без жеље да се упуштамо у теорије завере, представљамо 11 добро документованих мистерија око 11. септембра које захтевају истрагу„, наводи РТ напомињући да је то важно с обзиром да се ради о нападима који су за последицу имали ограничавање грађанских слобода у САД и више ратова.

РТ указује да је готово сваки потез власти непосредно после напада имао озбиљне пропусте као да је „терористички напад“ другачији од „криминалног напада,“ и зато не налазе формалну истрагу. Тако је, на пример, рођацима Осаме бин Ладена дозовољено да напусте САД.

Када је ваздушни простор отворен, шест чартер летова са 142 путника, углавном држављана Саудијске Арабије је између 14. и 24. септембра напустило САД, а на једном од њих, 20 септембра било је 26 путника, углавном Бин Ладенових рођака.

Поставља се питање – зашто су САД дозволиле онима који су највише могли да кажу о Бин Ладену да оду и то – како наводе бивши агент зеједничког тима ФБИ и ЦИА – без да је ико узео њихове изјаве или да је поштована било каква формална процедура, наводи РТ.

Према руском каналу, који је причу о мистеријама 11. септембра објавио у онлајн издању, једна од мистерија је и знатно повећана трговина акцијама ваздухопловних компанија у данима пред напад за чак за 60 до 90 одсто.

Сателитски снимак НАСА напада на куле близнакиње у Њујорку

Да невоља буде већа, реч је трговини опцијама и то оним које инвеститорима омогућава да зараде уколико цена акција падне, а таква опције су куповане само за компаније „Американ ерлајнз“ и „Јунајтид,“ чији су авиони киднаповани и чије су акције после 11. септембра пале.

Када су 17. септембра, првог дана отварања берзе после напада, акције две компаније пале за 42 одсто, неки појединци су зарадили пуно новца, али идентитет тих особа, истиче РТ, никада није откривен. Посебно питање је зашто нико од функционера задужених за безбедност не само да није кажњен већ су многи добили унапређење, додаје РТ.

Зашто се Бушова администрација тако чврсто противила било каквој истрази о догађајима 11. септембра“ пита РТ, напомињући да, „да је било по њима, не би било ни Комисије за истрагу о нападима 11. септембра“.

За многе једна од највећих мистерија до данас је рушење „зграде 7“ Светског трговинског центра, која се налазила између северне и јужне куле, у коју није ударио авион, али која се такође срушила осам сати после прве две зграде.

Инжињери и архитекте кажу да то указује да је заправо уништена масивна структура зграда испод земље. Поред тога, све три зграде су се заправо урушиле на сопственим темељима на начин на који се руше зграде прилком намерног рушења за шта је потребна велика стручност, напомиње РТ.

„Међутим права мистерија око рушења „зграде 7“ је да оно нигде није поменуто у коначном извештају Комисије, тим пре што што се у њој налази Командни центар за ванредне ситуације који је 1990-их изградио градоначелник Рудолф Ђулијани.

Али Ђулијани 11. септембра ујутро није отишао у тај Командни центар већ у импровизовани штаб далеко од догађаја.“

До данас нема одговора ни на питања зашто ваздухопловне снаге САД нису реаговале у првих 90 минута после напада, зашто је тадашњем председнику Бушу и потпредседнику Чејнију дозвољено да заједно и иза затворених врата сведоче пред Комисијом како и зашто места напада нису личила на места авионске несреће, указује РТ.

Једна од мистерија, наводи РТ, тиче се и починилаца терористичког напада који су, како се верује били чланови Ал Каиде, пореклом из Саудијске Арабије и којих је наводно било 19.

Би-Би-Си (BBC) је само неколико дана после напада објавио да су четворица наводних терориста живи, а од тада се испоставило да је чак седам наводних отмичара живо.

„Без обзира на то, њихова имена са појављују у текстовима о отмичарима који су употребили авионе као оружје за масовно уништење против америчких мета и убили 3.000 невиних људи“ закључује РТ.

Извор: Таљуг, Курир


Напиши коментар