Ђукановићи иза експлоатације никла у Србији?


Никл, тихи убица

Иза фирме “Србија никл”, која је заинтересована да улаже у истраживање и експлоатацију руде никла на подручју Тополе, Мокре Горе и Врњачке Бање, стоји Ана Коларевић, сестра бившег црногорског премијера Мила Ђукановића која је заправо правни представник породичног бизниса црногорског племена Ђукановић

Милан Бачевић, министар природних ресурса, рударства и простомог планирања, имао је на уму „Србија никл“ када је саопштио да постоји инвеститор спреман да на три локације у Србији уложи 1,2 милијарде евра у налазишта никла, али није желио да каже о коме је реч. 

Саговорник, добро упућен у најављена истраживања, тврди да је реч о „Србија никлу“ који предводи Ана Коларевић, сестра Мила Ђукановића, јер се она пре неколико дана састала са министром Бачевићем и тада су се и водили разговори у том правцу.

Са Аном Коларевић ту је и Радомир Вукчевић, бивши професор на једном металуршком факултету у Аустралији. Он је и представник аустралијске фирме БХП Билитон која има акције у ‘Еуропиан никлу’, иначе компанији која 2006. није успела да оствари намеру да у Мокрој Гори прави руднике никла.

Коларевићева и Вукчевић су, према његовим речима, претходно тражили дозволу да за никлом трагају код Вишеграда, познатој по издашној жили ове руде. Медутим, тамо су их одбили.

У Србији се на плану експлоатације никла још ништа озбиљније није урадило па се стручњаци тврде да би то била опасност за животну средину.

Редитељ Емир Кустурица каже да “сви подаци и сва искуства са терена где је експлоатисан никл говоре о поражавајућим резултатима по здравље становништва у радијусу од 100 километара од места експлоатације”.

Можда неки мисле да је боље бити мртав него сиромашан, можда се криза доживљава као паника у којој је опстанак могућ само на покретању великих послова. Ја мислим да би Србија имала много више користи када би се засадило милион хектара шљива, крушака и вишања и тако добила већа шанса да се преживи, него што се фирмама за које не знамо ко иза њих стоји отвара простор за тобожње испитивање – каже Кустурица.

Ко је Ана Коларевић : Британски часопис “New Economy” прогласио је Ану Коларевић за најбољег пословног адвоката у 2009. години. Као један од разлога за ово признање, жири специјализованог часописа навео је да она заступа 80 одсто свих страних компанија и појединаца који послују у Црној Гори, истичући да је “Ана Коларевић ваш водич да учините да Црна Гора ради за ваш бизнис”. Ове године магазин “World Finance” доделио јој је признање за најбољег адвоката у Црној Гори.

Ана Коларевић поседује четири стана у Подгорици а њено укупно богатство процењује се на око 3,5 милиона евра.

Радила је као судија Основног, Вишег и Врховног суда, а адвокатуром се бави последњих шест година. За то време била је посредник у највећим приватизацијама – Југопетрола, Телекома, Никшићке жељезаре. Заступала је Црногорску комерцијалну банку, Хипо банку, руску компанију Сонуба, као и канадског милијардера Питера Манка, који је купио ремонтни завод “Арсенал” у Тивту, а и свог брата Мила по тужби коју је покренуо против Жељка Ивановића, директора подгоричких новина “Вијести”.

Премијер је тужио Ивановића због душевних болова, након што је директор “Вијести” изјавио да сумња да иза претходног физичког напада на њега стоји Ђукановићева “биолошка и криминална породица”. Ана Коларевић је за ову увреду у братовљево име тражила милион евра. Иако је добила процес, надокнада за претрпљени премијеров бол износила је знатно мање – двадесет хиљада евра.

Сестра премијера Ђукановића важи за врло речиту и способну, а њен рад прате и немале контроверзе. Као судија Врховног суда у спору око хотела “Авала” пресудила је у корист компаније Беплер и Џејкобсон. Тада је донела пресуду којом је Тендерској комисији наложено да потпише уговор о купопродаји “Авале” са поменутом компанијом, која је била другорангирана, и за суму нижу од тражене. Врло брзо је дала отказ на месту судије, а један од првих клијената у адвокатској канцеларији био је управо Беплер и Џејкобсон који је, према писању медија, на темељима “Авале” саградио хотел чији габарити знатно превазилазе постојеће планове и дозволе.

На критике да њени клијенти одлично пролазе због рођачких и пословних веза које има, једном приликом је одговорила: “Полазећи од дефиниција појмова непотизма и клијентелизма сматрам да ни по једном основу томе не припадам… Никада нијесам била политички ангажована и никада нијесам имала ту врсту ни политичке ни функционалне моћи. Да ми је макар функционална моћ била потребна, не бих се добровољно на врхунцу своје каријере одрекла своје функције судије Врховног суда.” Затим је додала: “Да, врло сам моћна и утицајна”, што јој истини за вољу нико и не спори, као ни чињеницу да је Правни факултет завршила у рекордном року и са високим просеком.

Поседује акције Прве банке, која слови за породичну с обзиром на то да већинске акције има Ацо Ђукановић, а одређени удео припада и премијеру Ђукановићу. Такође, била је један од власника Прве приватне гимназије у Црној Гори “Луча”. Школарина у овој гимназији, отвореној 2004. а затвореној септембра ове године, износила је 5900 евра на годишњем нивоу. Власница је и фирме за консалтинг и менаџмент Edu Cons.

Када су у питању финансије Ане Коларевић, прошле године Међународни конзорцијум истраживачких новинара (ИЦИЈ) објавио је дугачак извештај, у ком се износе озбиљне оптужбе на рачун пословања породице Ђукановић, а чији је наслов “Ђукановићева Црна Гора као породични бизнис”. Ђукановићи су наводе текста одбацили карактеришући их као “пуцањ у празно”. По том извештају Ана Коларевић поседује четири стана у Подгорици а њено укупно богатство процењује се на око 3,5 милиона евра. Према истом извору њен син Един Коларевић власник је три фирме. Един је био у Управном одбору рукометног клуба Будућност, који је кренуо од нуле, затим освојио две титуле, али ће се због недостатка новца и подршке вероватно вратити на позицију са које је почео. Иако је уложио доста “сопственог новца и енергије”, млади Коларевић је на крају одустао и изашао из управног одбора остајући пријатељ клуба. Син Ане Коларевић се школовао у иностранству, а на сајту њујоршке агенције за продају некретнина пише да је у априлу 2006. купио стан у Њујорку за 877.500 долара.

Никал – тихи убица

Никал је најалергенији међу металима, магнетичан је и најчешће долази у легурама с бакром, хромом, гвожђем и цинком, које се користе у рафинеријама у производњи горива, измењивача топлине, вентила, производњи накита, заковица за одећу, металног новца, кухињског прибора, медицинских протеза и магнета.

Соли никла се користе у електо прекривању метала ради заштите од корозије, производњи боја, керамике, батерија али и као катализатор у прехрамбеној индустији. Спојеви с никлом су присутни и у околишу посебно у диму цигарета и то никал-карбонил који је и снажан канцероген.

Алергија на никал

Такође никал се накупља уз путеве у облику фине прашине, а као поледица абразије метала на возилима и кориштења бензина који садржи никал. У околину никал долази још и из металуршке индустрије, и сагоревања фосилних горива, као и одлагања и спаљивања отпада.

Али људска делатност није једини извор никла, он се природно налази у Земљиној кори, у атмосферу и на површину може доћи услед ерупција вулкана или ерозијом стена. Услед тога га налазимо и у незагађеним теренима, а преноси се и незагађеним воденим токовима, чак је био детектиран и у снегу који је пао на Монтреал у Канади и то у концентрацији од 200 – 300 µг/Л.

Како смо изложени ?

Никал у тело може доћи и ингестијом и инхалацијом и контактом преко коже. Деца и одрасли су најчешће изложена инхалацијом тј. удисањем атмосфере која садржи честице никла, а посебно у атмосферри испуњеној дуванским димом. Такође одређене количине никла могу доспети у организам из хране или воде у којима се прироно налази или оне која је контаминирана нпр. процеђивањем из посуда за кување.

Наиме, из посуда од нерђајућег челика никал може прећи у храну код кориштења киселих намирница и при температурама врења. Храна која је природни извор никла је кокос, коштуњаво воће, соја и зоб, као и каменице или лосос који акомулира никал из загађених вода. Никал у већим концентацијама може бити присутан и у поврћу као што је грашак, пасуљ, купус, спанаћ и салата.

2001. године Нориљск у Русији је проглашен затвореним градом за странце, а улазне дозволе се издају и грађанима Русије и Белорусије. Нориљск је светска престоница никла и по неким проценама, 1 посто од укупне светске емисије сумпор диоксида потиче из овог града.

 

Неке биљке и бактерије у својим ензиматским организмима садрже никал и због тога он и спада међу биогене елементе али за људску популацију он се не сматра есенцијалним нутриентом. Ипак у свету фауне код неких животиња експериментално се индуцирао недостатак никла који је изазвао смањење раста, ненормалну морфологију, верује се да може служити и као лиганд у побољшању абсорпције гвожђа у пробавном тракту.

Које су опасности?

У тело никал може ући апсорпцијом преко коже, ингестијом или удисањем. Никал улази у облику топивих и нетопивих соли, топиве соли се директно абсорбирају док нетопиве соли станице фагоцитирају, што значи да их увлаче у себе у својим станичним органелама покушавају да их метаболизирају, елиминишу или неутралишу.

Када станице респираторних органа фагоцитирају никал-бисулфид или никал-оксид могу покренути карценогене поцесе. Топиве соли се абсорбују кроз пробавни тракт и то углавном из воде или хране, али ипак највећи део тако унешеног никла се и излучи фецесом. Топиви никал који доспе у крвоток може се акумулиати у бубрезима, а део излучити урином.

У општој популацији најчешћи су проблеми са кожом; алергије и дерматитиси услед контакта или услед бушења тј. пиерцинга када накит који садржи никал дође у директни контакт с отвореном раном што најчешће траје док кожа не епителизира. Осим тога алергије могу изазвати и зубне протезе и коректурни апаратићи који садрже никал, а најбизарније али истинито је да и уграђене ортопедске протезе као што су кукови ако садрже никал могу сензибилизовати особу на никал и/или изазвати алергије.

Најчешће тровање николм је ипак присутно у радној околини, забележен је повећан број карцинома плућа код радника који су на радном месту изложени прашинама никла као и астме. Неки спојеви с никлом могу изазвати оштећења бубрега и јетре који могу довести и до смрти, а код трудница могу изазвати спонтане побачаје или прирођене мане код новорођенчади. Тровање никлом се дијагностикује одређивањем концентрације никла у урину.

Институт Блексмит из Њујорка је ставио Нориљск на листу десет најзагађенијих места на Свету, сачињену 2007. године. Нориљск још зову градом смрти јер је просечан век радника за 10 година краћи него у осталим деловима Русије.

 

Светска здравствена организација класификује спојеве с никлом (соли) у прву групу канцерогена тј. као људски канцероген док је у металном облику класификован у другу Б групу као могући канцероген за људску популацију. Дозвољене количине никла у води за пиће су 20 µг/Л, 50 мг/кг у тлу, према Европској директиви, која је 1996. донела и директиве о рестрикцији употребе никла у производима који могу бити у додиру с кожом дуже вријеме (накит, заковице на одећи, патент затварачи и сл.)

Као и код неких других метала на жалост сами не можемо учинити много да се заштитимо од превелике изложености никлу, али с друге стране и на срећу у свакодневном животу и нисмо изложени великим концентрацијама.

Ипак кад купујете накит погледајте где је произведен, односно ако није произведен у Европској унији да ли има ознаке ЦЕ што значи да је произведен негде другде али за познатог купца на контролисан начин. У бољим каталозима козметике и накита у описима артикала већ стоји да ли накит садржи никал. Исто важи и за посуде за кување које су направљене од нерђајучег челика, а од којих неке у својим легурама имају, а неке немају никал.

Извор: Зелене Новине

Повезане вести:

Одбор за заштиту природе:никл нам доноси еко катастрофу 

 


Напиши коментар