Наставља се обнова манастира Ђурђеви ступови

План је да манастир добије изглед који је имао у време Немањића

После краћег прекида, поново су настављени радови на обнови манастира Ђурђеви ступови код Новог Пазара, задужбини Стефана Немање из 12. века. Као светско културно добро, Ђурђеви ступови су, заједно са Петровом црквом, Старим Расом и Сопоћанима, под заштитом Унеска.

Током ове године требало би да се обави чишћење источне стране фасаде и изврши замена старих фуга новим, а у плану је и изградња источног фронтмена. 

Још увек се не зна: да ли ће и када бити настављени радови на великим кулама (ступовима) по којима је манастир у Средњем веку, у доба највеће Немањине моћи, добио име.

Као и до сада радовима ће руководити стручњаци Републичког завода за заштиту споменика културе, а потребна средства обезбедило је Министарство културе.

У последњих неколико година потпуно порушене куле поново су сазидане седам-осам метара у висину и ту се прошлог лета стало. Верници из овог дела Рашке области желе и траже да се радови на кулама наставе и да оне буду у висини манастирске куполе, какве су биле у доба Немањића. Пре евентуалног наставка зидања ступова, стручњаци ће морати да обаве консултације са Унеском.

Извор: Новости

Напиши коментар