Одбор за заштиту природе:никл нам доноси еко катастрофу


Александровић, Говедарица, Стаматовић и Кустурица

У Мокрој Гори формиран одбор за заштиту наших природних ресурса. Спречити пустошење због експлоатације никла

Да мењамо српску Тоскану од Тополе до Аранђеловца за неко ново вино са укусом сумпора, да продамо рај Таре, Мокре Горе, Дрине и Рзава за паклену пустош какву прерада никла за собом оставља, тако великодушну понуду не прихватамо. Ова јасна порука упућена је врху власти у четвртак из Дрвенграда, где је на иницијативу директора Парка природе „Мокра Гора“ Емира Кустурице започето стварање назависног одбора за мониторинг природних ресурса Србије, чији је први циљ заустављање свих активности у вези са експлоатацијом руде никла у најлепшим пределима државе. 

У иницијативном одбору поред прослављеног редитеља, нашли су се Божидар Александровић, власник најзначајније српске винарије, Милан Стаматовић, председник општине Чајетина, Драган Говедарица, испред општине Врњачка Бања, професор Рударско-геолошког факултета Драган Милосављевић, кардиохирург професор др Бошко Ђукановић….

[sam id=“7″ codes=“true“] 

Покушавамо да уђемо у миран дијалог са државом, све до тренутка потпуног обустављања идеје о претварању Србије у сумпорно поље – рекао је Кустурица. – Уништење Таре, Опленца, наших бања и река представљало би физички, симболички и коначни пораз народа који је једини на овом простору успео да очува своју аутономију.

Емир Кустурица је предочио да никл-компаније на сумњив начин улазе у Србију.

Човек који је почетком јуна први у јавност изнео намере о експлоатацији никла, тада још државни секретар министарства рударства др Златко Драгосављевић, месец дана после избора нашао се у борду директора компаније – и то оне којој је његово министарство претходно издало лиценце за истраживања! Свој нови посао није пријавио Агенцији за борбу против корупције, а то је законска обавеза.

Позивам Александра Вучића да испита „случај државног службеника Драгосављевића“ и њему сличних – рекао је Кустурица.

Одбор за мониторинг природних ресурса Србије биће формиран за две недеље у Тополи „јер државни не функционише“.

Извор и фото: Вечерње Новости


Напиши коментар