Вацлав Клаус: За мене данашњи свет представља разочарење


Клаус слови за оштрог критичара европске уније

Чешки председник Вацлав Клаус изјавио је да је разочаран Западом јер се данашња Европа и Запад уопште враћају у социјализам и друштво којим управља држава.

Као најважније претње које, и по оцени чешког председника, представљају опасност за либералну демократију и тржишну привреду набројао је губитак традиционалних вредности, популизам и демагогију демократских политичара, све већу моћ судова, невладиних организација и медија. 

За мене који сам активно учествовао након пада комунизма у припреми и организацији радикалних политичких промена, данашњи свет представља разочарање. Живимо у друштву које је много више социјалистичко и којим више управља држава него што смо онда замишљали„, казао је Клаус у замку Храдчани на међународној конференцији Друства Мон Пелерин које пропагира идеје слободног трижиста и политичког либерализма.

Чешки председник је, такодје, казао да је Европа након пада комунизма имала добре изгледе за будућност, али да се сада враћа у социјализам и зато је оне који критикују такав тренд на Западу позвао да буду гласнији и активно настоје да се изборе за слободе.

Клаус је критиковао и екологе као опасну алтернативу социјалистицке доктрине.

Извор: Тањуг


Напиши коментар