Хрватска не жели да ексхумира побијене Србе


Јадовно је био усташки концентрациони логор смрти за масовно истребљење Срба и Јевреја. Систем логора смрти Госпић, Јадовно, Паг, отворен је 21. априла 1941. а затворен половином августа исте године. Усташе су 1941. године у овај логор одводиле Србе и Јевреје да би их тамо побиле. Током кратког периода постојања, усташе су у Јадовну побиле више од 42.000 људи.

Председник Удружења „Јадовно 1941.“ из Бањалуке Душан Басташић огорчен је тврдњама у делу хрватске јавности да на дну Шаранове јаме на Велебиту „нема ништа и да је дно покривено само смећем“ и захтева да се формира комисија која би се спустила у ту јаму и утврдила не само да ли се на дну налазе људске кости, већ и да ли има трагова о њиховом уклањању или уништавању.

„У најмању руку не би било коректно да се таква комисија формира без учешћа експерата из Србије и БиХ, без консултовања са Српским народним вијећем из Хрватске и Удружењем потомака жртава `Јадовно 1941.` из Бањалуке“, рекао је Басташић за Срну.

Он је подсетио да су у комплексу логора Госпић – Јадовно – Паг убијани не само грађани са данашњег подручја Хрватске, већ и они са подручја Србије и БиХ. 

Басташић је рекао да се тврдњама изнесеним углавном на „бранитељским“ порталима да на дну Шаранове јаме „нема ништа“, односно да је „дно покривено само смећем“, прикључио недавно и хрватски католички бискуп Миле Боговић.

У време Владе Јадранке Косор, подсетио је Басташић, на основу информација да су 1945. у Пријебојској јами „убијани припадници хрватске војске“, почело је се са ексхумацијама. „Након што је на основу предмета нађених уз кости жртава утврђено да се ради о православним Србима, ексхумација је прекинута, црне вреће са костима су неко време остављене уз јаму, а онда негде однесене“, каже Басташић.

Подсећамо да су се спелеолози из Србије 1990. године спуштали у јаму и фотодокументовали кости на дну јаме„, истакао је Басташић.

Он је навео да се у извјештају хрватских спелеолога из 60-тих година тврди да је на дну Шаранове јаме нађен седимент људских костију висине 1,35 метара, али да се у налазу комисије коју је хрватска влада формирала 90-тих година каже да на дну јаме „нема ништа“.

„Јавно изражавамо сумњу у професионализам и хуманизам чланова хрватске комисије. Кости са дна Шаранове јаме нису могле једноставно нестати, дакле, неко их је са дна уклонио или их је тамо уништио. Јавности је мало познато да је нешто слично урађено у Пријебојској јами недалеко од Личког Петровог Села, као и на још неким локалитетима у Лици“, рекао је Басташић.

Извор: Срна
Фото: Блиц


Напиши коментар