Плочник је колевка светске металургије


Стручњаци сматрају да је то најстарије налазиште те врсте у свету

Међународни тим археолога који је у понедељак започео истраживања на једној од најпознатијих праисторијских металуршких локација на свету у Плочнику код Прокупља, покушаће да потврде да је управо ту колевка светске металургије. Стручњаци из Велике Британије, Немачке, Италије и Србије, у оквиру пројекта „Развој металургије у Евроазији“ покушаће да одгонетну и зашто је метал први пут почео да се топи управо на простору данашње Србије.

 – На основу до сада пронађених бакарних алатки сматрамо да је посреди најстарији локалитет те врсте на свету, па ћемо уз тим еминентних стручњака из иностранства покушати да наше тезе и потврдимо – истиче Јулка Кузмановић Цветковић, директор прокупачког Народног музеја и један од директора овог пројекта, који се изводи у сарадњи са Народним музејом у Београду и Институтом за археологију.

Упоредо са радовима на истраживању нових сонди на локалитету у Плочнику који обухвата 120 хектара површине, започети су и радови на испирању земљишта, како би се открио настанак пронађених алатки и осталих предмета од бакра.

Свим овим проучавањима желимо да докажемо како су људи стигли до савремене технологије. Зато нам је циљ да пронађемо траг људи који су овде стварали почетке савремене цивилизације – истиче Цветковићева, која посебно истиче учешће доктора Бена Робертса, са Универзитета у Дураму у Великој Битанији, Душана Шљивара, кустоса Народног музеја из Београда, Миљане Радивојевић, аутора пројекта, као и Силвије Амиконе из Италије, која је на њему докторирала…

Археолошко налазиште у Плочнику откривено је 1927. године, приликом трасирања железничке пруге Прокупље

Куршумлија, да би уследила истраживања која су показала да је налазиште изузетно богато и значајно, односно да локалитет припада млађој фази винчанске културе. Истраживања су обновљена 1996. у организацији београдског и прокупачког народног музеја, а по објављивању монографије на немачком језику, овај локалитет постаје познат европској и светској јавности. Такође, од 2012. године у истраживања се укључује Иститут за археологију Универзитетског колеџа из Лондона, па истраживања добијају међународни карактер.

Извор: Вечерње Новости

Повезане теме:

У Прокупљу откривена праисторијска бакарна минђуша

Пронађена изгубљена карика између Лепенског вира и Винче

Тамнавци су аутохтоно становништво које је 4.000 година пре н. е. познавало металургију

Први метал искован у Србији пре 7.000 година

Пронађен средњовековни град на Руднику


Напиши коментар