У Прокупљу откривена праисторијска бакарна минђуша


Ископавања на локалитету Плочник

Међународни тим археолога открио је на Плочнику, који је један од локалитета ране метарулгије, праисторијску бакарну минђушу. Пронађени и други предмети из праисторије

Међународни тим археолога открио је на археолошком локалитету ране металургије, Плочник код Прокупља, праистројску бакарну минђушу која сведочи да су у праисторији људи знали за израду финих предмета од метала, изјавила је у четвртак Тањугу археолог Јулка Кузмановић-Цветковић.

Током истраживања откривена је и једна кућа из праисторије у којој је прегршт остатака керамике, неколико глинених посуда, остаци жрвња и дрвне грађе који датирају из периода ране фазе Винчанске културе„, казала је Цветковић која је и директор Народног музеја Топлице.

Цветковић је додала да је у тој кући пронађена и камена секира, као и камени ножићи.

Према њеним речима, у новембру ове године локалитет Плочник ће посетити и екипа геофизичара из Немачке који ће обавити геофизичка испитивања.

Археолошка истраживања у Плочнику обављају се у оквиру пројекта „Развој металургије у Евроазији“, а Истраживачки савет Велике Британије за уметност и друштвене науке обезбедио је пола милиона фунти за истраживање на укупно три локације у Србији.

Плочник је археолошки локалитет Винчанске културе у истоименом селу крај обале Топлице, недалеко од Прокупља, а на истраживању учествују српски, британски и немачки археолози.

Локалитет Плочник значајан је и по пронађеним остацима керамике и примерцима фигуралне пластике, а почетком септембра 2009. године започела је и изградња реконструкције неолитског села, као и неолитски археолошки парк.

Извор: Вечерње Новости

Повезане теме:

Први метал искован у Србији пре 7.000 година

Винча – далека историја Европе

Тамнавци су аутохтоно становништво које је 4.000 година пре н. е. познавало металургију

Код Прибоја пронађен накит стар 2,5 миленијума


Напиши коментар