Банке нас пљачкају провизијама и накнадама


Грађани плаћају за близу стотину услуга од банака

Сваки власник текућег рачуна пословној банци годишње остави бар 1.800 динара, колико кошта најјефтиније одржавање рачуна. Када се на то додају разне накнаде за посебне „пакет рачуне“, услуге електронског банкарства и чланарине за платне картице, трошкови су и вишеструко већи.

На све то, банке умеју да наплате и штампање папирних извода, а поједине чак и сваки „слип“ – папир који се добија када се подигне готовина на банкомату. Тако и не чуди што, на име разних накнада и провизија, банке годишње убирају више од 35 милијарди динара.

Тачан број оваквих накнада и провизија није познат. Грађани их плаћају за близу стотину услуга од банака, а предузећа далеко више. Закон о заштити корисника финансијских услуга спречава само најдрастичније случајеве. Тако затварање текућег рачуна мора да буде бесплатно у свакој банци. А, на пример, за раније враћање кредита банка сме да зарачуна највише један одсто на остатак дуга.

Банкари или пљачкаши клијената?

Међутим, нико не спречава банкаре да вам на шалтеру зарачунају провизију од чак 150 динара на, рецимо, уплатницу од 100 динара. Па буде „скупља дара него мера“. Такође, поједине банке зарачунавају додатних 30 динара за свако подизање новца са сопственог банкомата, у случају да штампате и извештај, такозвани „слип“.

Тражила сам на шалтеру своје банке да ми одштампају извод о стању на текућем рачуну и за то су ми зарачунали 500 динара – каже огорчена клијенткиња једне банке.

Када је реч о куповини и продаји девиза на шалтерима банака, иако готово у свакој стоји обавештење да се провизије не наплаћују, курсеви су увек неповољнији него у мењачницама. Тако да за куповину и продају девиза банке треба заобићи – мењачнице ионако све раде за њих.

У другој банци, пак, где се изводи штампају бесплатно, зарачунава се 200 динара на име замене обичне картице за „чиповану“ уз образложење да је то урађено на захтев клијента. Иако клијент о томе није имао појма, већ га је банка само обавестила да дође по нову картицу…

Подигли су ми трошкове одржавања текућег рачуна са 200 на 500 динара, што сам сазнала тек када су ми скинули паре са рачуна – каже друга власница текућег рачуна у истој банци.

Извор: Вечерње Новости


Напиши коментар