Бојкот хипермаркета успео захваљујући Фејсбуку,Твитеру и блоговима


У НОПС – у су задовољни подршком грађана и њиховим активним учешћем

Након првог организованог бојкота хипермаркета грађани су показали да су потрошачи у Србији све активнији у остваривању својих права.

Како је саопштио НОПС бојкот је координисан и оглашаван углавном преко друштвених мрежа Facebook и Twitter. Активних учесника и оних који су здушно подржавали бојкот прелази 5.000. Према подацима НОПС, 15.000 грађана првог, и преко 25.000 потрошача у друга два дана, било је одлучно у уздржавању од куповине.

Захваљујући, пре свега, друштвеним мрежама, о бојкоту је свакодневно било информисано до 250.000 људи, а међу њима активних учесника кроз коментаре, сугестије или подршку, било је више од 30.000, саопштавају из НОПС-а.

О самом бојкоту написано је више постова на личним блоговима грађана, а објављена је и сатирична вест о акцији на порталу Њуз.нет.

Према нашим подацима са терена, хипермаркети су били принуђени да скоро за половину смање број отворених каса у односу на уобичајену праксу, што се није мењало ни у поподневним часовима, у такозваном шпицу, у доба дана када је притисак на продавнице већи. Из овог бојкота је, такође, израсло неколико сродних, покренутих од стране самих грађана, који позивају на куповину директно од произвођача, на принцип формирања група солидарне куповине или на константно уздржавање од куповине сваке среде у неограниченом трајању“, наводи се у саопштењу.

Све то, сматрају у овој организацији, даје за право да буду задовољни подршком грађана и њиховим активним учешћем, као доказом да се глас потрошача више не може игнорисати и да је створена критична маса која ће у будућности имати снагу покретача промена.

Национална организација потрошача Србије је о целој кампањи направила и видео прилог са терена, који ће убрзо бити емотиван на каналу Yоuтubе и доступан свим грађанима Србије.

Извор: Б92


Напиши коментар