Чешки активисти Пријатељи Срба кривично против Олбрајтове


Крвава баба Олбрајт: „Бежите ви одвратни Срби“

Активисти чешког удружења Пријатељи Срба на Косову поднели су против Мадлен Олбрајт кривичну пријаву да распирује етничку мржњу.

Да подсетимо, након увреда активиста упућених Мадлен Олбрајт да је „крвава баба“, она је на потписивању своје књиге у Прагу казала активистима да су „одвратни Срби“.

Свађа чешких Пријатеља Срба на Косову одиграла се у октобру у књижари Неолуксор у Прагу, када је Мадлен Олбрајт потписивала своју нову књигу „Прашка зима“.

Активисти су пред њу уместо књиге поставили да им потпише плакате који оптужују САД, НАТО и саму Олбрајтову за злочине против Срба у Хрватској, Босни и Херцеговини, на Косову и током бомбардовања СР Југославије 1999. године, а такође и плакат о њеним пословним активностима у приватизацијама на Косову.

У кошкању са обезбедњем књижаре, активисти су викали Олбрајтовој да је „крвава баба“ и „балкански касапин“, оптуживали је за ратне злочине, а она је викала на њих да оду и на крају казала „ви сте одвратни“ и додала „одвратни Срби“.

 

Један од плаката који су чланови удружења Пријатељи Срба презентовали Олбрајтовој

 

На Јутјубу се појавило неколико видео снимака целог инцидента из разних углова. Полиција коју је обезбеђење позвало саопштила је да су полицајци на лицу места проверили да није било никаквог преступа ни разлога за истрагу.

Режисер документарца „Отето Косово“ Вацлав Дворжак је, међутим, против Олбрајтове полицији поднео пријаву да је починила кривично дело вређања народа, расе, етничке или друге група особа.

Било какво ширење етничке мржње из уста бивше политичарке на високом положају која се изразито ангажовала у интервенцији НАТО-а у балканском сукобу, оцењујемо као израз цинизма и непоштовања свих жртава„, стоји у саопштењу Пријатеља Срба на Косову.

Дврожак је за данашњу Младу фронту Днес објаснио да том кривичном пријавом жели да подсети да је Олбрајтова још одавно пристрасна и против Срба.

Она је симбол антисрпске пропаганде која полако ишчезава, а била је изузетно јака у време рата на Косову„, казао је Дворжак.

Сама Олбрајтова том инциденту током дељења аутограма не придаје никакав веци значај, али је признала да је изненадио.

Извор: Бета


Напиши коментар