Николић: Хрвати су народ на погрешном путу


Председнику Николићу су изгледа неке ствари „постале јасније“

Председник Србије Томислав Николић каже да је имао велике планове о томе да са Хрватском и БиХ коначно сведемо рачуне и успоставимо добре односе.

„Ово с Хрватском не иде добро. Председник Хрватске је до ове пресуде (Готовини и Маркачу) тражио разлоге зашто да се не миримо. Све приче да је љут зато што сам ја рекао нешто о Вуковару су лаж. Он је чекао ову пресуду. Он би сада да разговарамо – ја као председник народа који је чинио злочине и он као председник народа који није ни за шта осуђен„, каже Николић.

Он је рекао да је цинично што је генерал Готовина позвао Србе да се врате.

Шта хоће – да се окупе и да их још једном протера и побије, да заврши тај посао? Да више не траже ни имовину. Усуђујем се да кажем – то вам је схватање и истине и Бога и правде у два народа – у српском и хрватском„, рекао је Николић.

Када је подигнута оптужница против Ратка Младића за Сребреницу, нисмо чекали ни да буде осуђен, донели смо резолуцију у Скупштини о осуди злочина. Наша влада је ухапсила Младића и одвела га у Хаг. Знам, то је био злочин и никада нећу рећи да није. Хрвати знају да је злочин почињен у ‘Олуји’ страшан, да ће их гристи док су жив, али славе што нико није кажњен за то. То је народ на погрешном путу, народ који би сада можда стрељао своје појединце који кажи – станите људи, па то је био злочин„, рекао је српски председник.

Према његовим речима, морамо да тражимо начин да са Хрватском сарађујемо у економским и другим областима од заједничког интереса.

Али очигедно да с државом која слави свој злочин не можете искрено, отворено и срдачно да сарађујете. Не може! Не иде! У чије име? У име жртава, у име њихове деце„? рекао је Николић.

Хрвати на улицама славе слободу за злочинце Готовину и Маркача

 

На констатацију да ће поново да га оптуже због оштрих речи, Николић је казао:

Па нек ме оптуже. Увек ћу бити оптуживан за своје оштре речи, а Хрвати ће за своје злочине да прођу некажњено„.

Он је оценио да није у реду то што ЕУ није хтела да оптерети том пресудом Хрватску пред њен улазак у Унију, „а да смо ми прославили овако нешто, као што је Хрватска прославила, не бисмо никада у историји заслужили да будемо чланице ЕУ„.

Вук Јеремић и ја смо с договарали о седници Генералне скупштине УН 10. априла. Говорићу као што је Кастро говорио, док ме не истерају из сале, зато што је то можда јединствена прилика да Србија изговори све што јој лежи на души. Да пребројимо колико су Срба Хрвати побили – још од Другог светског рата. Непристојно је Србију држати по страни од ЕУ, а Хрватску примити у Унију„, рекао је Николић.

Николић сматра да је Србија уређена држава барем као половина нових чланица ЕУ и спремна је да буде у Унији.

То што нисмо отпочели преговоре је знак да нас чека неки нови услов. Мислим да би био ред да почнемо да преговарамо или да нам кажу за колико година можемо то да очекујемо„, казао је Николић.Председник Србије је рекао, на питање који услов очекује, да ли је то неки за нас неприхватљив слов и да ли је то Косово, одговорио потврдно.

Када је реч о преговорима са Приштином, казао је Николић, „профит би био да КиМ остане комплетно у саставу Србије и да ја будем председник у Приштини„.

Косово је оно са чиме Србија може да се сложи, а не оно што су прогласиле САД и још неке чланице УН. Косово не може бити отето од Србије никада„, истакао је Николић.

Извор: Тањуг


Напиши коментар