Пирографија, осликавање икона ватром


Ивана Митрашиновић, црта иконе пирографијом, традиционалним обликом ликовне уметности на дрвету

Ивана Митрашиновић из Бајине Баште, већ неколико година бави се пирографијом, једном од најтежих и најзахтевнијих техника осликавања дрвета или коже која је код нас позната још из времена Немањића. Пирографију, што у преводу значи „осликавање ватром“, Ивана користи за израду икона. 

Још као дете Ивана Митрашиновић из Бајине Баште је волела да буде у радионици уз деду и оца столара и моделара намештаја. Њихово умеће обраде дрвета с временом је преточено у традиционални облик уметности украшавања дрвета загрејаним уређајем који се зове пирограф.

Од малих ногу сам експериментисала по дрвету и кад сам видела код једног пријатеља који се бави пирографијом, онда сам почела и ја„, каже Ивана.

Пирограф, „алат“ за цртање

Почетне проблеме, пре свега око набавке пирографа, успела је да преброди уз помоћ пријатеља који су препознали њен уметнички дар. У том сложеном процесу израде икона, који траје и до месец дана, често се ослања на очево вишедеценијско искуство.

Икона се доживљава срцем. Она се дотиче нашег срца и тако утиче на наш живот, откривајући нам се као посредник у молитви и указујући нам на дивне и потпуно непознате хоризонте. Тешко је описати необичну узвишеност и усхићење, које настаје после сваке иконе одсликане на дрвету – каже Ивана.

Мишо Митрашиновић, Иванин отац каже да јој доста значи када јој припреме материјал од јавора и јасена који мора да буде сув, квалитетан и добар комад.

Ако је лошије и ако је близу „срца“, то се не употребљава. Мора да се извади део па да их туткалом сјединим и онда тако добијену целину припремим за икону„, каже он.

Кад се све то заврши, долази до цртања оловком које је веома важно. Када се то заврши исправке се могу извршити док се не пређе на пирограф, а када почнем да радим са пирографом, исправке више нема„, објашњава Ивана.

За досадашњи рад, више десетина урађених, продатих или поклоњених икона, Ивана је добијала само похвале.

Отац Тихон, игуман манастира Студеница, је ликовни уметник и он је задивљен мојим радом. Похвалио је иконе и рекао ми да имам дар и таленат„, каже Ивана.

Похвале и подршка породице, мотив су да Ивана истраје на овом путу и уколико успе, како каже, диплому техничара трговине, замени усавршавањем на некој од уметничких академија.


Напиши коментар