Америка притиска Србију да измени закон о ГМО храни


За земље које већ купују ГМО, Србија сигурно неће бити конкурентна

Ако Србија не промени закон о генетски модификованој храни, она не само да неће ући у СТО већ ће ово бити и препрека билатералним односима Србије и Америке.

Викторија Нибаргер из америчке амбасаде у Београду тврди да је управо зато што ГМО не улазе у нашу земљу сточна храна код нас много скупља, па тако и месо. 

Наши стручњаци, пак, нису сложни око тога да ли треба рећи стоп промени закона и дозволити ГМО истраживања на српским пољима.

Из Министарства трговине апелују да се дозволи промет ове робе, а да се тек накнадно ограничи улаз генетски модификоване хране.

Нико од нас не тражи да увеземо ГМО, али не смемо ни да их забранимо, да бисмо ушли у СТО„, каже Бојана Тодоровић, помоћник министра трговине.

Председница Одбора за заштиту животне средине Милица Војић Марковић каже да, ако ГМО уђу у Србију, свим нашим институтима за истраживање квалитета хране прети пропаст. Компаније које донесу генетски модификовану храну код нас ће донети и своју потпуно нову технологију. Наши стручњаци им неће бити потребни и институти ће се затворити, јер ГМО уништавају све друге технике и род који је природан„.

Хајде да укинемо забрану промета и увоза, а да онда применимо рестриктивну политику, која неће све пропуштати. Тако је и у Швајцарској„.

На ове тврдње, Миладин Шеварлић, професор са Пољопривредног факултета у Београду, каже да, колико су ГМО небезбедни сведочи чињеница да ни сама Америка неће да сноси одговорност за последице овако узгојене хране.

Ни САД нису потписале допунски протокол о надокнади штете, којом би гарантовали за своје ГМО. Европска банка за обнову и развој дала је 40 милиона долара за ризике америчке компаније за генетски модификовану храну на тржишту Балкана, што показује колико им значи да уђу на наше тржиште, по сваку цену„, објашњава Шеварлић. –

Из Института за кукуруз Земун поље кажу да Србија има изузетно добре услове за производњу природне хране, која ће ускоро бити на великој цени.

Имамо довољно могућности да искористимо домаћи потенцијал, јер ће цена органске хране на тржишту само расти. За земље које већ купују ГМО, Србија сигурно неће бити конкурентна„, каже Живота Јовановић из Института.

Извор: Вечерње Новости


Напиши коментар