Хрвати уочи уласка у ЕУ шминкају историју


НДХ, Загреб 1941: скидање забрањене ћирилице!

Научни скуп у организацији Хрватске академије знаности на тему “Хрватска ћилична баштина” изазвао је жестока реаговања у Србији с поруком да то није ништа друго него “шминкање” историје и настојање да се потпуно избрише идентитет прекодринских Срба.

Историчар са београдског Института за савремену историју Никола Жутић указао је да најновије проглашење ћирилице хрватском културном баштином у потпуности одудара од раније хрватске „фалсификаторске језикословне традиције“.

Жутић је подсетио да су се следбеници Анте Старчевића, Јосипа Франка и Анте Павелића грозили од „примитивног српског бизантског писма“ и говорили да су они „узорити латини“ и да пишу „узоритим латинским писмом“.

Са друге стране, католички Срби дубровачки су писали ћирилицом, јер у то време у Дубровнику нису постојали Хрвати него су постојали само Срби римокатоличке вере„, рекао је Жутић.

Он је навео да су Хрвати већ присвојили првобитни ћирилски облик писма – глагољицу, која је била писмо истарских и приморских Срба – чакаваца.

Одатле чињеница да су по аустријском попису из 1850. године Срби доминирали у Истри, Кварнерским острвима и тачно се зна да их је било 134.555, док се у том попису Хрвати уопште не помињу и водили су се под категоријом Срба римокатоличке вере„, рекао је Жутић за бањалучки “Глас Српске”.

Дубровник некада, продавница обуће са натписом на ћирилици, у улици цара Душана.

Он је навео да су ћирилицом писали и „Срби католици – фрањевци у Босни“, додавши да би и Бошњаци могли да присвоје псеудонаучне тезе о ћирилици.

У БиХ такви тобож научници ћирилицу зову босанчицом да би се на тај начин промовисала бошњачка нација и преко особеног језика и тобож особеног ћирилског писма које је у суштини српско„, закључио је Жутић.

Познати српски лингвиста и професор на неколико универзитета Милош Ковачевић каже за београдске медије да Хрватска академија знаности и уметности покушава фалсификовањем историје да створи примат над језиком свих бивших југословенских народа. Према његовим речима, Хрвати се у овом “шминкању” историје служе разним фалсификатима, а најалармантније је то што српске институције не реагују.

Он је уверен да је реч о покушају мистификовања хрватске историје уочи уласка те земље у Европску унију наредног јула.

Ковачевић, наиме, каже да постоји предлог једног немачког посланика у Европском парламенту да све земље бивше Југославије у ЕУ треба да дудју са неком врстом “југословенског језика”.

Реч је о финансијским разлозима јер се сада троше велике паре за преводјење са језика на језик које у суштини сви медјусобно разумеју.

Ковачевић сматра да Хрвати желе да преузму примат над тим неким новим језиком.

Извор: Блиц


Напиши коментар