Највеће жртве етничког чишћења су Срби


Дејвид Харланд: Трибунал у Хагу далеко је од правде

Хашки трибунал је ослободио „скоро све пријатеље Запада“ и готово све српске оптуженике осудио иако су у ратовима у бившој СФРЈ управо Срби највише страдали од етничког чишћења, за шта нико није одговарао, констатује у ауторском тексту у Њујорк тајмсу извршни директор Центра за хуманитарни дијалог Дејвид Харланд, бивши представник УН током рата у БиХ.

Поводом ослобађања Анте Готовине и Младена Маркача и бившег лидера ОВК Рамуша Харадинаја, Харланд указује да такав резултат не одсликава прави баланс злочина који су почињени на терену, иако нема симпатија за Србе који су осуђени, јер се сећа опсаде Сарајева, у којем је боравио.

Оно што се десило у Хагу, далеко је од правде. То је наставак рата легалним средствима са САД, Немачком и другим западним силама, на једној страни, и Србима, на другој. Због таквих пресуда сада ће бити појачани најгори политички пориви код народа бивше Југославијекомплекс прогона код Срба, тријумфализма код Хрвата, осећај жртви код босанских муслимана, оправдања за косовске Албанце који траже расну чистоћу – наводи Харланд.

Дивљање Хрвата

Хрватске вође су, пише Њујорк тајмс, осмишљавале разбијање СФРЈ и допринеле ужасима у БиХ.

Лично сам видео насумично дивљање хрватских снага приликом напада на предивни град Мостар. Био сам у граду у коме су одсечене муслиманске главе биле изложене на пијаци. Лично сам видео десетине хиљада српских цивила како беже из Хрватске пред нападом 1995. године („Олуја“) – тврди Харланд.

Албанци екстремисти

Харланд каже да је косовска власт извршила најекстремније етничко чишћење, потпуно избацивши Роме и стотине хиљада Срба – „углавном стараца, жена и деце“.

Извор: Курир


Напиши коментар