Николић: Споменик у Прешеву ћемо срушити. Никад у НАТО

„Никада нећу предложити да уђемо у НАТО нити ћу бити сагласан ако би грађани Србије донели такву одлуку“.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је јуче да држава мора да реагује и „у сред бела дана“ сруши споменик у центру Прешева припадницима Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца ако то Албанци сами не ураде.

Србија мора да реагује и Србија ће реаговати. Споменик би требало да уклоне сами Албанци и њихове политичке вође на југу Србије ако желе да покажу да свој народ воде тако да добро живи у Србији. Ако то не буде, Србија би у сред бела дана требало да сруши ту таблу и покаже да тако нешто није дозвољено њеним законима – рекао је Николић Радиотелевизији Србије.

Не може се кажњавати човек који има 0,2 промила алкохола у крви и потпуно је свестан или онога ко је прошао кроз црвено светло, а да се опрашта онима који руше државу и руши основне постулате зато што их има много, рекао је Николић.

Па, и криминалаца може да има много, па да ли могу да победе државу, да преотму државу – упитао је Николић.

Николић је истакао да подржава Владу Србије да „оног часа када донесе одлуку“ да уклони споменике то и уради.

Спреман сам да сносим ризик да неко из домаће или светске јавности државу нападне због тога. То нигде у свету није дозвољено, па неће бити ни у Србији„, рекао је Николић.

Николић је навео да су у току разговори са политичким представницима Албанаца са југа Србије и да би требало да буде спречена посета „назови министарке из Приштине која је требало да дође инкогнито“ и положи венац на тај споменик.

Србија мора да покаже одлучност као што је показује у борби против криминала или инвестицијама, тако би требало и на овим наизглед безазленим стварима. Ово није мала ствар, тиче се тога да ли се зло сече у корену или се се пушта да буја – рекао је Николић.

Никад у НАТО

Председник Николић изјавио је данас да Србија никада не би требало да уђе у НАТО и да се о томе изјаснила и Скупштина Србије, а да би онај ко хоће другачије да одлучи морао да се консултује се грађанима.

Никада нећу предложити да уђемо у НАТО нити ћу бити сагласан ако би грађани Србије донели такву одлуку. Партнерство за мир је максимум у којем би ми требало да сарађујемо са НАТО-ом – рекао је Николић.

Николић је навео да је у Бразилу разговарао са генералним секретаром НАТО-а Андерсом Фог Расмусеном који, како је рекао, није имао одговоре на два питања председника Србије, па му је Николић рекао да без тих одговора „немају о чему да разговарају“.

Питао сам га у којим би границама Србија ушла у НАТО ако би се то, хипотетички, догодило данас, пошто НАТО после тога гарантује те границе и да ли НАТО признаје да је Косово део Србије. Рекао је да нема одговор на то питање – навео је Николић.

Председник Србије рекао је да је затим генералном секретару НАТО-а поставио „лакше питање“ – ако Србија данас уђе у НАТО, може ли сутра српски батаљон да буде распоређен на Косову у саставу НАТО-а, али му је Расмусен одговорио да нема одговор ни на то питање.

Ја сам му рекао да без одговора на та питања немамо о чему да разговарамо са НАТО-ом – рекао је Николић.

Николић је навео да Србија никада неће бити у војном савезу нити ће бити редовног војног рока.

Нећемо имати обавезне обуке, имаћемо специјалне јединице и све док и остали око нас не буду одлучили да седнемо и укинемо претње једни другима, Србија мора да има војску – рекао је Николић.

Извор: Тањуг, Бета

Напиши коментар