Смрт спрског дипломате: самоубиство или…?

По једнима до инцидента је дошло на крову, по другима на трећем нивоу који се налази на 8-10 метара од земље

Стални представник Србије у НАТО-у Бранислав Милинковић погинуо је на бриселском међународном аеродрому. Према прелиминарним информацијама, он је пао са трећег нивоа (са висине од око 10 метара) паркинг комплекса аеродрома.

Тамо је Милинковић стигао са колегама из мисије, како би дочекао делегацију министарства иностраних послова Србије. Ни српска страна, ни локална полиција за сада не прецизирају да ли је у питању несрећни случај или самоубиство.

Детаљније о трагедији која се десила за Глас Русије говорио је бриселски дописник Евроњуз Андреј Бекетов.

Као прво зна се да се инцидент десио у уторак увече. У Бриселу се одржава састанак у оквиру НАТО-а, у којем учествују не само земље чланице алијансе, већ и потенцијални чланови. Србија има стално представништво у НАТО-у. Њега је водио погинули Бранислав Милинковић. Овај 52-годишњи дипломата је очекивао долазак спрске делегације из Београда на ове преговоре. Он је заједно са колегама мирно стајао на паркингу. По њиховим речима, Милинковић се понашао нормално, разговарао је са њима, шалио се, а затим је пришао ивици платформе и скочио доле. У званичним саопштењима је било речено да је дипломата преминуо на лицу места. Његове колеге које су биле очевидци трагедије изражавају претпоставку да је то било самоубиство, али ова верзија је незванична. Једном речи, потпуна је загонетка како објаснити понашање дипломате, човека добро познатог, популарног? Ништа није указивало на то да је он у стању да изврши самоубиство. Истина, ако се већ говори о претпоставкама, прича се да је Милинковић могуће чекао да ће колеге које долазе из Београда донети лоше вести, на пример, о томе да је опозван и да треба да се врати у домовину. Али тешко је сложити се да је то релевантни повод да се дигне рука на себе.

Да ли бисте могли да прецизирате како изгледа паркинг који је постао место трагедије?

Бриселски аеродром сервисира између осталог установе ЕУ и НАТО, тамо је добро одрађен систем пријема званичних делегација. По протоколу, дипломате Милинковићевог ранга чекају долазак гостију на паркингу. То је објекат са више нивоа без зидова. Између осталог, првобитна саопштења су се разилазила. По једнима до инцидента је дошло на крову, по другима на трећем нивоу који се налази на 8-10 метара од земље.

Како се локална штампа одазвала на трагедију?

Никако. Обично такви догађаји доспевају у јутарње новине, али десило се кашњење ове вести, што није типично за белгијско новинарство. Између осталог треба имати у виду да је реч о представнику не баш обичне организације. Персонал, чиновници НАТО-а нису обични администратори. Мада, колико ми је познато, Милинковић је био цивил, раније је био амбасадор Србије у Аустрији, пре тога новинар, али рад међу великим бројем војника од којих су многи стизали из кризних жаришта, има неку специфику. Не сматрам да слично окружење утиче на понашање људи, али њему се мора прилагодити. Чак једноставна комуникација има мало другачији карактер, неизбежно поверљивији. На пример, у штабу НАТО-а на све стране висе плакати који подсећају да разговоре на поверљиве теме не треба водити гласно. Да подвучем, реч је о специфичној организацији. И тим пре је тешко објаснити понашање Милинковића који је могуће решио да изврши самоубиство.

О околностима погибије представника Србије у НАТО-у Бранислава Милинковића за Глас Русије говорио је бриселски дописник Евроњуз Андреј Бекетов.

Напиши коментар